Vesti
Društvo

PU „Đurđevak“ obeležio 70 godina od osnivanja

Defileom mališana i svečanim programom u Domu kulture "Gračanica" obeležena je 70. godišnjica od osnivanja Predškolske ustanove "Đurđevak" iz Prištine.

PU „Đurđevak“ obeležio 70 godina od osnivanja
Sa današnje predstave u Domu kulture Gračanica (Foto Kim)

Polaznici ovog vrtića iz više srpskih sredina na centralnom Kosovu proveli su nas kroz period od 1952. do 2022. godine. Započeli su zdravicom drugu Titu, što je naišlo na iznenađenje publike, a potom su koreografije izvođene uz numere Dragana Lakovića, Đuze Stojiljkovića, Arsena Dedića, Mande, EKV-a, Bajage, Galije, ali i tradicionalnog srpskog kola.

Za ovaj program mališani su se pripremali dva meseca. Osim njihove, publika je mogla da vidi i nastup vaspitačica ove ustanove.

"Ja sam 32 godine vaspitačica u ovoj ustanovi. Dok smo radili u Prištini to je bila posebna priča. Postojimo 70 godina. Današnji dan je naš jubilej i mi ga obeležavamo veoma svečano i sa željom da nas bude još više i da trajemo, pa još najmanje 70 godina, a trajaćemo više“, kaže vaspitačica predškolaca u Gračanici Snežana Krnjejić.

„Svaka grupa je dobila za zadatak da obradi po jednu deceniju (od 1952. do 2022. Godine) i na osnovu godine koju su dobili radili su koreografije. S obzirom da zbog pandemije nije bilo nakakvih priredbi i proslava, ove godine su i vaspitači pripremili svoju koreografiju“, kazala je vaspitačica "Đurđevka" u Lapljem Selu Ivana Dabić.

"Đurđevak" je za 70 godina, koliko postoji, prošao kroz različite periode, transformacije i poteškoće.

„Ovo je kuća koja je sazidana na jakim temeljima, znanju, trudu, prosvećenosti, strpljenju, razumevanju a pre svega ljubavi. Izgradili smo kuću u kojoj se uvek čuje graja, smeh i pesma. Gradimo je i dalje od cigli od kojih su naša dela, kvalitet, talenat i kreativnos. Mi smo jedan veliki tim sačinjen od vaspitača, medicinskih sestara, domara, servirki, kuvara, spremačica, stručnih saradnika, administracije i direktora. Svako ima svoje mesto i ulogu i svi su na visini zadatka“, rekla je direktorka Radica Parlić.

Najteže im je pao ratni period i proterivanje iz Prištine u Gračanicu ali i pandemija koronavirusa. Ipak, vaspitači sa dugogodišnjim stažom kažu da su ta vremena zaboravljena dolaskom novih generacija energijom i radošću koju mališani unose ulaskom u "Đurđevak".

„O teškoćama je sada, iz ove perspektive, možda i smešno govoriti. Naš je posao tako dinamičan i živ da adaptacija na novu atmosferu, na nove prostore nama nije stran. Tako da, mladost i život koji ulaze u „Đurđevak“ nas teraju da koračamo krupnim koracima“, kaže vaspitačica Snežana.

Obeležavanju rođendana "Đurđevka" prisustvali su predsenik Privremenog organa Prištine Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i drugi lokalni predstavnici institucija.

Predškolska ustanova "Đurđevak" iz Prištine ima odeljenja u Gračanici, Sušici, Lapljem Selu, Preocu, Čaglavici i Donjoj Brnjici. Trenutno se završava nova zgrada u koju će se useliti mališani iz objekta u Gračanici.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022