Vesti
Društvo

PU „Đurđevak“ obeležio 70 godina od osnivanja

Defileom mališana i svečanim programom u Domu kulture "Gračanica" obeležena je 70. godišnjica od osnivanja Predškolske ustanove "Đurđevak" iz Prištine.

PU „Đurđevak“ obeležio 70 godina od osnivanja
Sa današnje predstave u Domu kulture Gračanica (Foto Kim)

Polaznici ovog vrtića iz više srpskih sredina na centralnom Kosovu proveli su nas kroz period od 1952. do 2022. godine. Započeli su zdravicom drugu Titu, što je naišlo na iznenađenje publike, a potom su koreografije izvođene uz numere Dragana Lakovića, Đuze Stojiljkovića, Arsena Dedića, Mande, EKV-a, Bajage, Galije, ali i tradicionalnog srpskog kola.

Za ovaj program mališani su se pripremali dva meseca. Osim njihove, publika je mogla da vidi i nastup vaspitačica ove ustanove.

"Ja sam 32 godine vaspitačica u ovoj ustanovi. Dok smo radili u Prištini to je bila posebna priča. Postojimo 70 godina. Današnji dan je naš jubilej i mi ga obeležavamo veoma svečano i sa željom da nas bude još više i da trajemo, pa još najmanje 70 godina, a trajaćemo više“, kaže vaspitačica predškolaca u Gračanici Snežana Krnjejić.

„Svaka grupa je dobila za zadatak da obradi po jednu deceniju (od 1952. do 2022. Godine) i na osnovu godine koju su dobili radili su koreografije. S obzirom da zbog pandemije nije bilo nakakvih priredbi i proslava, ove godine su i vaspitači pripremili svoju koreografiju“, kazala je vaspitačica "Đurđevka" u Lapljem Selu Ivana Dabić.

"Đurđevak" je za 70 godina, koliko postoji, prošao kroz različite periode, transformacije i poteškoće.

„Ovo je kuća koja je sazidana na jakim temeljima, znanju, trudu, prosvećenosti, strpljenju, razumevanju a pre svega ljubavi. Izgradili smo kuću u kojoj se uvek čuje graja, smeh i pesma. Gradimo je i dalje od cigli od kojih su naša dela, kvalitet, talenat i kreativnos. Mi smo jedan veliki tim sačinjen od vaspitača, medicinskih sestara, domara, servirki, kuvara, spremačica, stručnih saradnika, administracije i direktora. Svako ima svoje mesto i ulogu i svi su na visini zadatka“, rekla je direktorka Radica Parlić.

Najteže im je pao ratni period i proterivanje iz Prištine u Gračanicu ali i pandemija koronavirusa. Ipak, vaspitači sa dugogodišnjim stažom kažu da su ta vremena zaboravljena dolaskom novih generacija energijom i radošću koju mališani unose ulaskom u "Đurđevak".

„O teškoćama je sada, iz ove perspektive, možda i smešno govoriti. Naš je posao tako dinamičan i živ da adaptacija na novu atmosferu, na nove prostore nama nije stran. Tako da, mladost i život koji ulaze u „Đurđevak“ nas teraju da koračamo krupnim koracima“, kaže vaspitačica Snežana.

Obeležavanju rođendana "Đurđevka" prisustvali su predsenik Privremenog organa Prištine Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i drugi lokalni predstavnici institucija.

Predškolska ustanova "Đurđevak" iz Prištine ima odeljenja u Gračanici, Sušici, Lapljem Selu, Preocu, Čaglavici i Donjoj Brnjici. Trenutno se završava nova zgrada u koju će se useliti mališani iz objekta u Gračanici.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022