Vesti
Društvo

PU bogatiji za 10 novih doktora nauka

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, promovisao je doktore nauka sa četiri fakulteta, a od 10 njih, najviše doktora je sa Medicinskog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka.
PU bogatiji za 10 novih doktora nauka
Prištinski univerzitet (Foto: Radio Kontakt Plus)

Na svečanosti koja je održana danas u Rektoratu Prištinskog univerziteta, promovisani su novi doktori sa Medicinskog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog i Filozofskog fakulteta.

Ove godine, Medicinski fakultet i Fakultet tehničkih nauka su iznedrili po četiri nova doktora nauka, dok su Filozofski i Poljoprivredni fakultet bogatiji za još po jednog.

Pozdravljajući nove doktore nauka, prof. dr Zdravko Vitošević, vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je poručio da su samo obrazovani ljudi sposobni da budu pokretači svih društvenih aktivnosti.

“Obrazovanje je suštinski osnov života i egzistencijalna potreba svakog čoveka, proces koji se odvija u obrazovnim institucijama, ali kao što znamo i van njih. Obrazovanje je istovremeno i društveni proces koji predstavlja put za ostvarivanje svih vrednosti. Zato se ne treba zadovoljiti određenim fondom znanja i time završiti svoj put. S obzirom da se svet menja neverovatnom brzinom, a postojeće znanje i veštine sve brže zastarevaju, neophodno je kontinuirano obrazovanje, odnosno učenje tokom čitavog života.”

Obrazovanje je uvek bilo i uvek će biti najefikasniji način za rešavanje problema, takođe dodaje.

“Ono se suprotstavlja neznanju i pomaže u stvaranju društva bez predrasuda, koje prihvata i poštuje svakog pojedinca. Sticanje novih znanja i veština kroz proces obrazovanja najbolja su garancija da će mladi izrasti u prave ljude, sa pravilnim vrednosnim sistemom, koji mogu značajno da doprinesu unapređenju društva u kojem živimo”, poručio je prof. dr Vitošević.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020