Vesti
Društvo

Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, građani da smanje potrošnju struje

Iako je kraj novembra, prvi sneg koji je sinoć usledio posle kiše, iznenadio je građane Kosovske Mitrovice. Obilne padavine i niske temperature se tek očekuju. Dežurne službe JKP "Standard" su u pripravnosti, spremne za zimsku sezonu. Elektrokosmet posebno upozorava na drastičnu potrošnju električne energije na severu. Policija apeluje na vozače da budu oprezni.
Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, građani da smanje potrošnju struje
Kosovska Mitrovica (Foto KoSSev i Radio Goraždevac)

Susnežica koja je sinoć provejavala u gradu, ostavila je za sobom poledicu na trotoarima i putevima. Temperatura je danas na nuli.

Trenutno stanje u Kosovskoj Mitrovici ne zahteva angažovanje dežurnih službi JKP "Standard" za čišćenje snega i sipanje industrijske soli.

Međutim, ukoliko u narednim danima dođe do jače vejavice, iz ovog preduzeća poručuju da će na to adekvatno odgovoriti.

JKP "Standard": Spremni za danonoćni rad ukoliko padavine budu veće

„Što se tiče JKP i Gradske čistoće, mi smo uveliko formirali zimsku službu koja će biti dostupna 24 sata na terenu, koliko god bude to potrebno“, kazao je za KoSSev upravnik radne jedinice gradske čistoće JKP "Standard", Srđan Vučinić.

Poručuje da su kamioni, vozila i sva potrebna mehanizacija pripremljeni, a stigla je i prva isporuka industrijske soli za puteve.

„Imali smo vremena tokom leta da pripremimo i osvežimo mehanizaciju i kamione za zimsku službu. Što se tiče soli, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obezbedio je dovoljne količine za start“, kazao je Vučinić.

Iako je za sada sve pod kontrolom, upravnik dodaje da ipak postoji opreznost, zbog mogućih neočekivanih situacija na samom terenu, kao što su pucanje hidrauličnih creva, raonika, što se, nada se, neće dogoditi.

Mehanizacija ovog preduzeća pojačana je, pre više od godinu dana, još jednim vozilom, čistačem snega većeg gabarita koje će, kaže Vučinić, takođe biti aktivirano ukoliko stanje to zahteva.

Elektrokosmet apeluje na savesnost potrošača

Iz Elektrodistribucije Kosovska Mitrovica, sa druge strane, šalju građanima opština na severu poseban apel i upozoravaju da je potrošnja energije blizu maksimuma.

„Upućujemo apel potrošačima da smanje potrošnju, ulazimo u krizno i svi su nam pravci kompletno ka severu. To važi za potrošače u opštini Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica“, kazao je za KoSSev glavni dispečer Elektrodistribucije Kosovska Mitrovica Zoran Obradović.

On je poručio da je već došlo do problema u snabdevanju električnom energijom u predelima zahvaćenim velikim padavinama, ali da su ekipe od jutros na terenu kako bi uspostavile isporuku struje.

„Molimo za solidarnost i savesnost“, apeluje Obradović.

Policija poziva na opreznost u saobraćaju

Iz policije poručuju da će pojačano patrolirati, u sklopu operativnog plana „Zimska sezona“, ali i da će prednost dati izricanju upozorenja u odnosu na kažnjavanje vozača koji ne poseduju zimsku opremu, a naročito zimske gume, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

Apelovao je na vozače da budu oprezni na putu, da poštuju propise, postave zimske gume i poseduju drugu zimsku opremu predviđenu zakonom.

„Apelujem na sve vozače, putničkih, motornih i svih ostalih vozila i kategorija, da prilagode vožnju i brzinu uslovima puta, vremenskim uslovima“, kaže Radović.

Poručuje i da će svako kršenje Zakona o bezbednosti puta biti sankcionisano, bez izuzetaka.Ostale vesti

Goraždevac: Dobiti posao je kao dobiti na lutriji
Bosiljka Vukanić iz Goraždevca već godinama pokušava da nađe posao, ali joj to ne polazi za rukom. Kopija zahteva i papira sa kojima je aplicirala je, iz godine u godinu, sve više.
  • 24.01.2022
Pravo na obrazovanje – najvažniji aspekt ljudske slobode
Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, koji je Opšta skupština Ujedinjenih nacija proglasila 3. decembra 2018.godine, na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnom nivou je usmeravanje pažnje vlada i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.
  • 24.01.2022
Kako izgleda povratak u klupe na centralnom Kosovu
Učenici osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije danas su se nakon zimskog raspusta vratili u školske klupe. 
  • 24.01.2022
Onlajn nastava u 27 škola na Kosovu

Zbog porasta broja novoobolelih, nastava će se u 27 škola na Kosovu odvijati onlajn, dok je jedna škola zatvorena.

  • 24.01.2022
Počinje drugo polugodište
Sutra počinje drugo polugodište, a Tim za škole odlučio je da osnovci od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe.
  • 23.01.2022
Blok B2 termoelektrane

Kosovska energetska korporacija (KEK) saopštila je da je B2 proizvodna jedinica za struju ponovo počela sa radom, javlja RTK

  • 23.01.2022