Vesti
Društvo

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru
Panelisti na Pravosudnom samitu o inovacijama (Foto Kim)

Mreža za inovacije u pravosuđu, osnovana ranije ove godine, okuplja pružaoce pravosudnih usluga, predstavnike organizacije civilnog društva, preduzeća i međunarodne donatorske zajednice na jednom mestu, kako bi im se omogućilo da razgovaraju o izazovima u pravosudnom sistemu na Kosovu i pronađu inovativne načine za njihovo rešavanje.

Na samitu o inovacijama u pravosuđu, koji je održan u Prištini predstavljena je umetnička instalacija koji predstavlja stubove pravde „Građanin u centru“.

Skup je otvorila direktorica misije USAID-a na Kosovu Zejna Salahi.

„U poslednjih 20 godina Kosovo je zabeležilo značajan napredak u izgradnji pravosudnog sistema i jačanju kapaciteta institucija. Ima puno toga što treba raditi sa čvrstim pravosudnim sistemom. Sada bi trebali da predočimo reformu na građane kako bi poboljšali iskustvo o pravdi za svaku osobu. USAID je posvećen da pomogne Kosovu da izgradi pravni sistem koji je pravićan i efektivan za svakoga“, navela je ona.

Zejna Salahi je dodala da je pravda u srži svakog čoveka.

„I danas pokušavamo da pronađemo način kako da postavimo ljude i njihove potrebe u centar rešenja. Vremena se veoma brzo menjaju. Naši modeli većanja i odlučivanja su se promenili. Pravosudna mreža koju danas lansiramo je napravljena upravo zbog toga kako bi se omogućilo da se pomogne pravosudnom sistemu da se bolje i efikasnije nađe način za rešavanje svih problema“, kazala je Salahi.

Šef odeljenja za merenje pravde u Haškom institutu za inovacije prava Martin Gramatikov naveo je da je i ženama i muškarcima, mladim i starijim širom sveta potrebna pravda kako bi rešili opipljive i ključne probleme.

„Sporovi o zemljištu, imovini ugrožavaju ove ljudske živote, mogu dovesti do sukoba koji mogu da podele i rasparčaju čitave porodice i zajednice. Postoji veliki pokret koji se širi ovih dana, pristupu pravni je od suštinskog značaja pristup inovacijama. Svaka oblast se u radikalnoj meri transformiše ali ne i samo pravosuđe. Zakoni, pravne i zakonodavne usluge su manje više slične rimskim vremenima ili čak kasnijim vremenima, to se mora promeniti.“

Mogućnosti inovacije za građane Kosova

Ovaj događaj okupio je inovatore sa  Kosova i iz regiona kako bi razgovarali o implementiranim inovacijama.

Mustaf Tahiri, predsednik suda u Uroševcu naveo je da je koncept pravde „Građanin u centru“ i Inicijativa procesa prava, novitet za Kosovo.

„Uz pomoć USAID-ovog projekta za pravosuđe uspeli smo da shvatimo temelje ove inicijative. Pravda „građanin u centru“ pruža drugačiji pristup građanima i donatorima za pružanje pravde. Ona stavlja pojedinca u centar pravnog sistema da bi utvrdili potrebe, zastoje u pružanju usluga ali i mogućnosti da se obezbedi pristup za sve pojedince kako bi imali jednako koristi i dobili pravdu pred zakonom“, rekao je Tahiri.

Aljbana Redža iz organizacije „Demokratija plus“ objasnila je šta predstavlja inovativna pravda u pravosudnom sistemu.

„Sam koncept se sastoji iz dve reči, pravda i inovacija. To su dva termina kojim smo se mi izložili, da se da se inovacija odnosi samo na tehnologiju i da se pravda pruža samo na sudu. Ali to nije tako s obzirom da inovacije i pravda su mnogo širi koncepti. Mi kao spoljni akteri, u ovon slučaju civilno društvo, možemo da posredujemo u pristupu pravdi za korisnike ovih usluga. Inovativna pravda je stvaranje novih procesa i struktura načina kako mi obavljamo naš posao, kako bi pružili bolju i bržu uslugu“, navela je Redža.

Prema rečima Vardena Hasana Papara, osnivača kompanije za pravne usluge u svakoj oblasti pravosuđa potrebna je inovacija.

„U nekoj oblasti brže u nekoj sporije. Ne bih da kritikujem naše pravosuđe, mi smo mlado društvo u razvoju. Pravosuđe, pravda nije samo za institucije, pravnike, javne beležnike i izvršitelje. Pravosuđe je i za građane, oni će najlakše naći način za komunikaciju i dobijanje informacija. Građani će sve više da koriste tehnološka rešenja. Vidimo revoluciju u tehnologiji, u pravosudnom sistemu i to potiče iz potreba građana“, objasnio je Papar.

Na samitu o inovacijama u pravosuđu emitovana je reportaža koja pokazuje da postoji potencijal za inovacije na Kosovu.



Ostale vesti

Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023