Vesti
Društvo

Prvi kamion sa srpskom robom ušao na Kosovo

Kamion sa ambalažom proizvedenom u Srbiji ušao je oko podneva na Kosovo. To je prvo dopremanje robe koja neće biti opterećena taksom od 100 odsto.
Prvi kamion sa srpskom robom ušao na Kosovo
Ilustracija (Foto Varazdinske-vijesti.hr/)

Kosovska vlada donela je sinoć odluku o ukidanju takse od 100 odsto na sirovine iz centralne Srbije, a od prvog aprila očekuje se ukidanje takse na sve proizvode.

Ulazak prvog kamiona sa sirovinom iz Srbije potvtrdio je RTS-u portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci i dodao da je u protekla 24 sata na kosovsko tržište ušlo oko 170 kamiona sa robom iz drugih evropskih država.

"Nakon donošenja odluke u kosovskoj carini, odmah smo aktivirali naše sisteme i započeli sa primenom odluke vlade. Sa robom iz Srbije ušao je jedan kamion a iz Bosne i Hercegovine još nije bilo robe", rekao je Staviljeci.

Prilikom ulaska na Kosovo kamioni obično podležu poboljšanim higijenskim i sanitarnim pregledima koje sprovode lekari na prelazima.

Staviljeci je da je od momenta uvođenja takse, od novembra prošle godine na Kosovo iz Srbije isporučeno robe u vrednosti oko 10 miliona evra, dok je ranije, u normalnim trgovinskim odnosima, vrednost plasirane robe iz srpskih fabrika bila 450 miliona, a iz BiH 80 miliona.Ostale vesti

Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020