Vesti
Društvo

Prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame u Kosovskoj Mitrovici

Prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame u organizaciji Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici počeće 3. novembra predstavom "Krici i šaputanja", docenta Borjanke Ljumović, rađenoj po scenariju za film Ingmara Bergmana.
 • 02.11.2021
 • 17:25 h
 • Društvo
 • izvor: Radio Mitrovica sever i Radio Goraždevac
 • komentara:
 • pregleda: 403
Prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame u Kosovskoj Mitrovici
Studenti Fakulteta umetnosti UP sa profesorom Aleksandrom Đinđićem (Foto Radio Mitrovica sever i Radio Goraždevac)

Otvaranje Festivala biće održano u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, sa početkom u 20.00 časova. Festivalski program će se realizovati do 31. decembra 2021. godine.

Spiritus movens (vođa) festivala je profesorka scenskog pokreta i koreodrame na odseku glume, balerina Vera Obradović. Ona kaže da je festival osmišljen sa idejom da doprinese pozorišnom životu na Kosovu, odnosno kao svojevrsna platforma za razvoj koreodrame, teatra pokreta, neverbalnog teatra, plesnog pozorišta, pantomime i ostalih scenskih umetnosti.

"Dala sam ideju da se pokrene ovaj Festival i to mi je odavno bila želja, a sada smo srećom došli i do realizacije. Osmišljeno je da ga prati i izložba likovnih radova ’Vek i po srpske škole glume’, koja će biti izložena do kraja godine i biće postavljena u Leposaviću, Zubiom Potoku i Kosovskoj Mitrovici", kazala je Obradovićeva.

Prema njenim rečima, u okviru prvog festivalskog izdanja, biće prikazano deset predstava i petnaest video-radova, u dve kategorije: takmičarskoj i revijalnoj. U revijalnom delu, jedan deo festivalskog programa biće posvećen tradicionalnoj folklornoj igri. Tu će nastupiti Ansambl "Venac" iz Gračanice, KUD "Kopaonik" iz Leposavića i igračka grupa "Saga Una Serbica" iz Beograda. Kompletan program festivala, sa satnicom i mestom njihovog održavanja, možete videti na sajtu Fakulteta umetnosti PU.

"Najviše smo ponosni na to što jedan dobar deo Festivala čine naši bivši i sadašnji studenti. O tome svedoči i samo otvaranje sa predstavom naše docentkinje Borjanke Ljumović, Mitrovčanke čiji je to doktorski umetnički projekat, a akteri u predstavi su prof. Aleksandar Đinđić i studenti FU", rekla je Obradovićeva.

S obzirom na to da su to dela bivših studenata, ona dodaje da je to dodatna motivacija "jer se vide dela i rad, ali i ponos na uspešne ljude koji su potekli sa ovog fakulteta".

Takože ističe da se kompletan nastavni kadar u ovoj visokoškolskoj ustanovi trudi da održi dinamiku rada, s obzirom da je gluma specifična i da apsolutno zahteva nastavu uživo.

Na odseku glume postoje četiri klase i svaka broji po osam studenata, tako da se sve aktivnosti odvijaju uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera.

Govoreći o specifičnosti glumačkog poziva, Obradovićeva je naglasila da se svakom studentu mora prići na poseban način.

"Svaki čovek je mali kosmos za sebe. Morate da doprete do svakoga različitim putevima. U radu sa studentima, uvek važna jedna stvar, a to je pravičnost i onda se ni strogost nikada ne doživljava pogrešno".

Đinđić o predstavi "Krici i šaputanja": Zanimljivo, neobično, za širu publiku hermetično

Profesor glume na Fakultetu umetnosti, Aleksandar Đinđić, kaže da je predstava prvi put odigrana u novembru prošle godine, u pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu, a zapravo je rađena u produkciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je Borjanka i odbranila svoj umetnički projekat.

"Ona je kao predložak uzela Bergmanove ’Krike i šaputanja’ a zapravo je tema ’Redukcija spoljašnih glumačkih sredstava kao metod pri stvaranju uloge’. U tom smislu, predstava je dosta zanimljiva i neobična, na neki način i hermetična za neku širu publiku, jer se taj metod još ispituje na sceni. Dosta je zasnovana na pokretima, a tekst je redukovan do maksimuma", kazao je Đinđić.

Sve uloge u predstavi tumači sedmoro glumaca.

"Ne postoji odrednica polova, već svako od nas zauzima određenu ulogu u zavisnosti od scene. Sam naslov istraživačkog rada je redukcija, pa je i sama predstava na taj način tretirana sa Borjankine strane. Zadržano je samo ono što je moralo da se izgovori, samo ono što je bilo nužno, da se akumuliraju osećanja u nama glumcima i da se kaže samo ono što je suština", dodao je Đinđić.

Studenti o festivalu: Važan događaj za naš fakultet, ali i za Kosovsku Mitrovicu

Student treće godine glume Luka Potparić kaže da je Festival koji se održava u Kosovskoj Mitrovici važna stvar, kako za fakultet, tako i za sam grad.

"Samim tim što mi tokom školovanja imamo predmet scenski pokret i na baletu se bavimo dramom i koreografijama, ovo će nam biti jedno novo iskustvo. Održaće se i radionica tokom Festivala koja će mi i te kako koristiti, jer mi na fakultetu učimo osnovne stvari, ali nije to toliko razrađeno. Predviđeno je da na radionici imamo scensko mačevanje, što ranije nismo imali priliku da probamo i sa čim se tokom studija ne bismo susreli", rekao je Potparić.

I Lukina koleginica sa druge godine glume Vanja Halupa deli njegovo mišljenje da je Festival od višestrukog značaja za studente.

"Jako je bitno umrežavanje ljudi koji dolaze iz različitih delova Srbije. Razmena iskustava je najbitnija i radujem se tome što će festivalu prisustvovati profesori sa drugih akademija i nadam se da ćemo i mi njima da pružimo nešto novo".

"Građani Kosovske Mitrovici kao i ostali ljubitelji umetnosti biće u prilici da gledaju neke nove predstave koje ranije nismo imali prilike da gledamo. Na radionici ćemo imati priliku da učimo i ovladamo tehnikama mačevanja. Biće održane i monodrame Nevene Kočović, Nikole Voštinića, Jelena Tjapkin će igrati svoj ples, Lazar Nikolić će igrati Krležinog ’Mikelanđela’", ispričao je Milan Pelivanović sa treće godine glume.

Umetnički materijal stvaralaca koji zbog koronavirusa, iz opravdanih razloga neće prisustvovati festivalu, biće prikazan onlajn putem.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
 • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
 • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
 • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
 • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
 • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
 • 28.06.2022