Vesti
Društvo

Prvi dan škole učenici dočekali kod kuće

Novu školsku godinu učenici srednjih i osnovnih škola u većinski srpskim sredinama na Kosovu dočekali su kod kuće, a nastavu su pohađali “na daljinu”.

Prvi dan škole učenici dočekali kod kuće
Nastava na daljinu (Foto Istock)

Učenici u srpskim sredinama na Kosovu nastavu pohađaju po trećem modelu Ministarstva prosvete Republike Srbije, odnosno „onlajn“. Ovakav vid praćenja časova će, shodno merama koje je nedavno uvela Vlada Kosova, a ukoliko ne bude njihovog produžavanja, trajati do 13. septembra.

Časovi „na platformama“, ponovo nema prakse

Direktor Medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić je za RTV Kim potvrdio da će se nastava početkom nove školske godine odvijati uglavnom putem različitih komunikacijskih platformi.

„Nastava će se odvijati u konferencijskom razgovoru, a na različitim platformama deci će biti postavljan materijal. Navikli smo se na takav vid školovanja. Učenici su se nadali dolasku u školu. Mi, nastavnici i profesori se nadamo da će se, barem do kraja septembra, učenici vratiti učionicama“, kazao je on.

Učenici medicinskih škola po planu i programu jedan broj časova tokom školske godine treba da provedu na praktičnoj nastavi. Međutim, kako je direktor ove škole naveo, đaci će i ove godine biti pošteđeni tog dela nastave.

„Učenici su ponovo uskraćeni da dolaze na praktični deo, da odlaze u bolnice i domove zdravlja u kojima se odvija praksa. Mi ćemo u ćemo im u školama, koliko je moguće, osposobiti prostorije za praktični deo kako bi im bilo lakše“, kazao je Živić.

Pandemija određuje način organizacije nastave

Organizacija nastave u samoj školskoj godini zavisiće od pandemijske situacije, kazao je direktor OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić.

"Nažalost, kod nas epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća. U dogovoru sa Školskom upravom i Ministarstvom prosvete, škole sa teritorije Kosova i Metohije krenule su sa onlajn nastavom. Nema nastavnika ovde, svi čekaju časove. Mi smo predali plan rada Školskoj upravi, a naši učenici od 1. do 8. razreda od 12 sati kreću sa onlajn nastavom", rekao je on.

Nisu sva deca reagovala isto na činjenicu da će po drugi put školsku godinu otpočeti praćenjem nastave od kuće.

"Naravno da nisu svi srećni zbog toga. Deca su se uželela početka škole i viđenja sa svojim drugovima i drugaricama, ali situacija je takva kakva jeste. Mi to ne možemo izbeći. Onlajn nastava je nužna, to je jedan kontinuitet u nastavi, da ne bude prekida, a oni će sve nadoknaditi sa svojim učiteljima i nastavnicima. Ipak, živa reč je živa reč", dodao je Karadžić.

Za one koji su ove godine upisali srednju školu ili više razrede osnovne, početak će biti nešto teži. Čekaju ih novo okruženje, novi predmeti i nastavnici...

"Što se prvaka tiče, to će najviše zavisiti od učitelja i njihove kreativnosti, od toga kako će prići prvacima. Istovremeno, biće organizovan dolazak u školu, kako bi se upoznali roditelji, pre svega, sa planom i programom. Za peti razred je sve to novo, đaci će imati nove nastavnike. Imali smo isto iskustvo prošle godine, kada su petaci isto ovako krenuli... Nadam se da vremenski period koji će oni provesti na onlajn nastavi neće biti dug i da će se vratiti u đačke klupe", zaključio je Karadžić.

Da pandemija od prosvetnih radnika zahteva posebnu vrstu prilagođavanja situaciji, potvrdio je i direktor Medicinske škole u Gračanici.

“Juče su razredne starešine sva četiri odeljenja naše škole pozvale roditelje na otvoreno u Gračanici, tu su se upoznali, uzeli im brojeve telefona i mejlove i objasnili im sve. Zatim smo informisali prvake kako će početi ova školska godina, predočili smo im novitete i poželeli sreću. Trudićemo se da im pomognemo u svakom trenutku i da im olakšamo nastavu“, objasnio je Živić.

Đaci se uželeli drugara

„Nove nastavnike ću upoznati onlajn. Uželela sam se svojih drugara. Teško mi je jer imam nove predmete, a to mi teže pada nego prethodne godine. Plašim se da neću stići sve“, kazala je, od ove godine učenica petog razreda, Stefana Đekić.

Pred srednjoškolce je stavljen isti izazov. Međutim, kako Kristina Đekić kaže, ona savladava novo gradivo, ali uz mnogo veći trud i za mnogo više vremena.

„Krećem u drugi razred muzičke škole. Onlajn mi je teže jer moja škola iziskuje praktičnu nastavu, gde treba da više časova provedem vežbajući na klaviru. Sada to radimo preko kamere. Profesorka se snima, pa ja tako kod kuće vežbam. Mogu da savladam sve, ali uz veći rad. Mnogo lakše u školi. Sada mi treba da mesecima vežbam jednu stvar“, kazala je ova učenica drugog razreda srednje medicinske škole.

Nadležni ćute

Detalje o početku školske godine u srpskim sredinama na Kosovu pokušali smo da dobijemo i od načelnika Školke uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivana Zaporošca. On nije želeo da nam izađe u susret, već nas je uputio na Ministarstvo prosvete Republike Srbije. RTV Kim do objavljivanja ove vesti iz pomenutog ministarstva nije dobila odgovore na postavljena pitanja.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022