Vesti
Društvo

Prva aukcija za solarnu energiju na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministarka ekonomije Artana Rizvanoli su s glavnimom administratorkom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantom Pauer, objavili u Prištini prvu aukciju za solarnu energiju, park s kapacitetom od 100 megavata.

Prva aukcija za solarnu energiju na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Vlada Kosova je saopštila da je Kurti izrazio zahvalnost USAID-u i njegovom timu na Kosovu za neprocenjiv doprinos razvoju energetskog sektora i za snažnu podršku energetskoj tranziciji.

„Put ka kojem idemo je put nezavisnosti od fosilnih materijala autokratskih država koje su imale koristi od energetske zavisnosti Evrope. Sve veće pretnje klimatskih promena čine energetsku tranziciju još hitnijom“, rekao je Kurti.

Na tom putu, prema Kurtiju, Kosovo će ići s prijateljem, pouzdanim partnerom i moćnim saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama, „koje su se već dokazale i na planu našeg ukupnog razvoja i na planu izgradnje naše demokratije“.

Kosovo se ovom aukcijom pridružuje zemljama koje predvode tranziciju ka zelenoj energiji, kazao je Kurti.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023