Vesti
Društvo

Protestovali radnici Pošte i Telekoma Kosova

Nekoliko stotina radnika Pošte i Telekoma Kosova protestovalo je ispred zgrade Vlade Kosova sa zahtevom da se deblokira žiro-račun njihovog javnog preduzeća i da im se isplate zaostale plate, javlja Anadolija.
Protestovali radnici Pošte i Telekoma Kosova
Protest ispred Vlade (Foto Anadolija, E.Keći))

Protest je održan u organizaciji nezavisnog sindikata PTK, a predstavnici sindikata su istakli da se od Vlade očekuje obećanje da će PTK biti sačuvan od bankrota. Protest zaposlenih dolazi nakon što su blokirani bankovni računi ove kompanije i povučena sredstva iz kompanije Z-Mobile zbog duga prema njoj.

Radnici su nosili transparente na kojima je pisalo “Nismo siromašni, pokradeni smo”, "Tužioče, deluj", "Naša deca hoće hleba" i druge.

Jedan od radnika Fuad Hadžiju kaže da je na protest izašao zato što platu nije primio dva meseca, zato što nema sredstava za rad, a za to krivi rukovodioce i političare koji su dozvolili da preduzeće bankrotira.

“U zadnje vreme ostali smo i bez plata, svi zaposleni na Kosovu, svi imamo kredite, banka svaki dan zove da platimo kredite a mi nemamo s čime i došlo je do toga da izađemo na protest, poslovi su nam nikakvi”, kaže Hadžiju.

Lamih Balaj, predsednik Sindikata PTK, istakao je da se zaposleni neće povući dok se ne ispune zahtevi, te da bez obzira na antikovid mere postoji zakon koji sindikatu dozvoljava organizovanje protesta.

Balaj je kazao da su zahtevi jasni, da se deblokira žiro-račun preduzeća, da se isplate plate radnicima i da Vlada javno preuzme odgovornost za PTK, jer su oni koji su potpisivali štetne ugovore zbog kojih je preduzeće u ovakvom stanju, dovođeni iz partija na vlasti. On je prozvao vladu i skupštinu, kazavši da treba da ih je sramota što svoje dnevnice uzimaju, a nisu u stanju da usvoje jedan zakon za PTK, kao što su za ostala javna preduzeća.

"Danas nismo ovde izašli ni da bi rušili Vladu, niti smo izašli u ime neke političke partije, niti iz zadovoljstva. Izašli smo da vam kažemo da dok ljudi na Kosovu kradu, radnici Telekoma ne mogu da nose taj teret. Kradi jednom, plaćaju radnici, kradi drugi put, plaćaju radnici, kradi sada i opet da plate radnici, zaboravite to”, kazao je Balaj.

On je istakao da je oko 2.300 radnika Telekoma i oko 1.100 radnika Pošte koji zavise od prihoda PTK, kao i 400 porodica koje imaju minimum po jednu antenu u svojim kućama i zavise od PTK, kao i stotine privatnih kompanija koje rade za PTK i najveći deo njih zavisi od prihoda PTK.

Balaj je poručio da će se sa protestima nastaviti do ispunjenja zahteva.

Iako Policija Kosova nije dala dozvolu za održavanje današnjeg protesta, pripadnici Policije nisu ometali protest, a učesnici su se pridržavali propisanih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021