Vesti
Društvo

Protestovali radnici Pošte i Telekoma Kosova

Nekoliko stotina radnika Pošte i Telekoma Kosova protestovalo je ispred zgrade Vlade Kosova sa zahtevom da se deblokira žiro-račun njihovog javnog preduzeća i da im se isplate zaostale plate, javlja Anadolija.
Protestovali radnici Pošte i Telekoma Kosova
Protest ispred Vlade (Foto Anadolija, E.Keći))

Protest je održan u organizaciji nezavisnog sindikata PTK, a predstavnici sindikata su istakli da se od Vlade očekuje obećanje da će PTK biti sačuvan od bankrota. Protest zaposlenih dolazi nakon što su blokirani bankovni računi ove kompanije i povučena sredstva iz kompanije Z-Mobile zbog duga prema njoj.

Radnici su nosili transparente na kojima je pisalo “Nismo siromašni, pokradeni smo”, "Tužioče, deluj", "Naša deca hoće hleba" i druge.

Jedan od radnika Fuad Hadžiju kaže da je na protest izašao zato što platu nije primio dva meseca, zato što nema sredstava za rad, a za to krivi rukovodioce i političare koji su dozvolili da preduzeće bankrotira.

“U zadnje vreme ostali smo i bez plata, svi zaposleni na Kosovu, svi imamo kredite, banka svaki dan zove da platimo kredite a mi nemamo s čime i došlo je do toga da izađemo na protest, poslovi su nam nikakvi”, kaže Hadžiju.

Lamih Balaj, predsednik Sindikata PTK, istakao je da se zaposleni neće povući dok se ne ispune zahtevi, te da bez obzira na antikovid mere postoji zakon koji sindikatu dozvoljava organizovanje protesta.

Balaj je kazao da su zahtevi jasni, da se deblokira žiro-račun preduzeća, da se isplate plate radnicima i da Vlada javno preuzme odgovornost za PTK, jer su oni koji su potpisivali štetne ugovore zbog kojih je preduzeće u ovakvom stanju, dovođeni iz partija na vlasti. On je prozvao vladu i skupštinu, kazavši da treba da ih je sramota što svoje dnevnice uzimaju, a nisu u stanju da usvoje jedan zakon za PTK, kao što su za ostala javna preduzeća.

"Danas nismo ovde izašli ni da bi rušili Vladu, niti smo izašli u ime neke političke partije, niti iz zadovoljstva. Izašli smo da vam kažemo da dok ljudi na Kosovu kradu, radnici Telekoma ne mogu da nose taj teret. Kradi jednom, plaćaju radnici, kradi drugi put, plaćaju radnici, kradi sada i opet da plate radnici, zaboravite to”, kazao je Balaj.

On je istakao da je oko 2.300 radnika Telekoma i oko 1.100 radnika Pošte koji zavise od prihoda PTK, kao i 400 porodica koje imaju minimum po jednu antenu u svojim kućama i zavise od PTK, kao i stotine privatnih kompanija koje rade za PTK i najveći deo njih zavisi od prihoda PTK.

Balaj je poručio da će se sa protestima nastaviti do ispunjenja zahteva.

Iako Policija Kosova nije dala dozvolu za održavanje današnjeg protesta, pripadnici Policije nisu ometali protest, a učesnici su se pridržavali propisanih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.Ostale vesti

Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?
Prilikom nedavnog odobravanja finansijskih sredstava za nevladine organizacije u opštini Gračanica „došlo je do kršenja procedura konkursa“, tvrde u PDS-u. Nenad Rašić poziva Agenciju za borbu protiv korupcije i ostale nadležne institucije da preispitaju odluku komisije za procenu predloga projekata. Iz komisije, pak, tvrde da je sve urađeno po propisima.
  • 02.12.2020
„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva
Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela obeležava 20 godina postojanja i aktivnog rada u promovisanju ženskog preduzetništva i tradicionalnih vrednosti. Kulturno-umetničkim programom i dodelom plaketa zaslužnima u Domu kulture Gračanica obeležena je godišnjica.
  • 02.12.2020
Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020