Vesti
Društvo

Protestne blokade širom Srbije

Na 47 lokacija širom Srbije danas su održani protesti i blokade saobraćajnica, a na pojedinim mestima bilo je i incidenata. Jedan od organizatora današnjih protesta gradjana, Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni, rekao je da su se građani Srbije odazvali protestima u velikom broju.
Protestne blokade širom Srbije
Sa protesta (Foto N1)

Manojlović je agenciji Beta kazao da je prema trenutnim saznanjima sve proteklo u najboljem redu osim incidenata koji su se dogodili u Novom Sadu i Staroj Pazovi.

Dodao je da će se građani uskoro razići i izrazio žaljenje što u većini mesta policija nije obezbedjivala proteste.

Incident na Gazeli, navijači gradjane gadjali kamenicama i bakljama

Predstavnik inicijative "Kreni promeni" Savo Manojlović izjavio je danas da je na mostu Gazela tokom blokade saobraćaja oko 15.30 došlo do incidenta kada je grupa navijača gadjala kamenicama i bakljama gradjane koji su blokirali most.

Manojlović, koji se nalazio na licu mesta, za agenciju Beta izjavio je da je grupa navijača došla iz pravca Novog Beograda i da su se posle tog napada povukli, kao i da prema prvim informacijama nije bilo povredjenih.

"Na Gazeli se nalazi ogroman broj ljudi, cela Srbija je paralisana, ovo je najveća pobuna gradjana od 5. oktobra (2000. godine)", rekao je Manojlović.

On je naveo da je bilo incidenata na protestima i u drugim gradovima Srbije u kojima su organizovani protesti, o čemu se još prikupljaju informacije.

"Pozivamo gradjane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije. Policiji smo ponudili da izvršimo kontrolisane blokade kako bi oostojao red i nikakav bezbednosni rizik. Policija je to odbila i svi incidenti idu na odogovornost policije i zvaničnika države", kazao je Manojlović.

Danas od 14 časova ekološke organizacije i grupe gradjana organizovali su dvočasovne blokade glavnih saobraćajnica u znak protesta zbog usvajanja spornih zakona o referendumu i o eksproprijaciji, i pojekata kompanije Rio Tinto i najave otvaranja rudnika litijuma kod Loznice.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022