Vesti
Društvo

Protesti u Vrbovcu: Nema odustajanja, uprkos zahtevima da se raziđu

Ispred zgrade Privremenog organa opštine Vitina i dalje traju protesti dvadeset nezadovoljnih meštana zbog procesa zapošljavanja u ovoj lokalnoj samoupravi.

Protesti u Vrbovcu: Nema odustajanja, uprkos zahtevima da se raziđu
Sa protesta u Vrbovcu (Foto B. Uzelac Marinković)

Meštani opštine Klokot po kosovskom, odnosno Vitine po srpskom sistemu, od 18. marta ponovo protestuju. Međutim, broj okupljenih se znatno smanjio u odnosu na period od pre skoro dva meseca kada je protestovalo i do 50 meštana.

"Nas je trenutno 20 ispred opštine a jedan deo se povukao nakon dolaska Ivana Vujića iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je ponudio posao za njih deset i da se povuku. Međutim, ne znam kako se to desilo i ostatak je nezadovoljan. Vujić je obećao da će doći 18. marta da kaže i ostalima šta će biti sa njihovim poslom, međutim, on se nije pojavio 18. marta i onda su ostali krenuli ponovo da protestuju od tada", kaže za RTV Kim jedna od učesnica protesta Biljana Uzelac Marinković.

U međuvremenu Vujiću je zabranjen i boravak na Kosovu pa je nedavno vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje. "Nije mu dozvoljeno u ovih nekoliko dana, a 18. marta mu je bilo dozvoljeno", navodi Uzelac Marinković.

Ona kaže da meštani ne odustaju od svojih zahteva i da će nastaviti sa okupljanjima ispred Privremenog organa Vitine u Vrbovcu.

"Zahtevi su ukidanje duplih plata za pojedine u opštini, zatim da radnici koji su tu zaposleni dolaze na posao a ne da se pojavljuje samo njih pet, a treće je revolt ovih građana zbog toga što su u našoj opštini zaposleni ljudi iz drugih opština. Protest će trajati do daljnjeg, sve dok ne dođe neko iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dok ne nađu neko rešenje oko zapošljavanja".

Okupljene građane krajem prošle nedelje je obišao predsednik Privremenog organa Vitine Srđan Nikolić. Kako ističe naša sagovornica, Nikolić je pokušao da ih ubedi da odustanu od protesta. "Rekao je da se narod povuče do izbora jer niko neće da nas obiće do 3. aprila, da niko neće doći da razgovara sa nama i da on ništa ne može da uradi jer se ne pita ništa. To je bila njegova priča", kaže Biljana.

Dvadesetak meštana Vrbovca, Vitine i Klokota protestuje svakodnevno od 7:30 do 13 časova. Za to vreme PO Vitina je u blokadi. Uzelac Marinkvoić kaže da se ovih dana pojavljivalo pet radnika opštine koji dođu samo do ograde i odu. Protestu u Vrbovcu počeli su još početkom februara.Ostale vesti

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022