Vesti
Društvo

Protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću ispred Euleksa

Protesti podrške Oliveru Ivanoviću, koji u pritovoru već četvrti dan štrajkuje glađu, biće održani danas u Prištini i Kosovskoj Mitrovici.
Protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću ispred Euleksa
Sedište Euleksa u Prištini (Foto Euleks)

Prvi protest počinje u 10 sati ispred zgrade Osnovnog suda i Euleksa u Kosovoskoj Mitrovici, dok će se građani u Prištini, ispred sedišta Euleksa, okupiti u podne.

Proteste organizu građani i predstavnici SDP-a. Njihovi zahtevi su da se lideru SDP-a Oliveru Ivanoviću i bivšem pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću omogući odbrana sa slobode.

Supruga Olivera Ivanovića, Milena, izjavila je prethodno da očekuje dolazak velikog broja građana. Kaže da je zdravstveno stanje njenog supruga dobro uprkos višednevnom štrajku glađu.

Oliver Ivanović započeo je štrajk glađu nakon odluke Sudskog veća u Kosovskoj Mitrovici da mu ne odobri odbranu sa slobode i produži pritvor na još dva meseca.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara  2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Za ista dela osumnjičeni su Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović.

Ilija i Nebojša Vujačić, kao i Aleksandar Lazović se brane sa slobode.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023