Vesti
Društvo

Protest zbog postavljanja antene za MTS mrežu

Radovi na izgradnji repetitora za MTS mrežu u Šilovu nastavljeni su u četvrtak pre podne, nakon što su u utorak prekinuti zbog pucanja sajle na dizalici kojom je postavljana oprema. Vozač dizalice je ispitan i protiv njega je, kako je potvrdila policija, pokrenuta istraga za krivično delo izazavanje opšte opasnosti zbog propusta u radu.
Protest zbog postavljanja antene za MTS mrežu
Sa protesta u Šilovu (Foto Puls)

Nesavesnog radnika firme Sigma iz Uroševca zamenio je drugi rukovalac dizalice i nastavljeno je sa postavljanjem telekomunikacione opreme, za šta, po rečima direktora MTS doo u Kosovskoj MItrovici Ilije Ivanovića, kompanija ima sve dozvole za izvođenje radova, kao i dozvole o zaštiti životne sredine.

Građani Šilova jutros su protestovali zbog izgradnje bazne stanice jer su, kako kažu, zabrinuti za bezbednost svojih porodica, pre svega dece, kako zbog samog stuba koji će, kako kažu biti visine solitera, za koji se ne zna kako će se ponašati u uslovima elementarnih nepogoda, tako i zbog eventualnih posledica zračenja.

Suzana Mitić, u čije dvotište je pala sajla podseća da je sa decom bila na kućnom pragu, na dva metra od mesta gde je pala sajla.

“Čulo se natezanje dizalice, pukla je jedna, a potom i druga sajla, koja se raspršila i u delovima razletela po našem dvorištu. Naš protest je upravo zbog toga jer smo ugroženi i mi i celo selo, i u fizičkom smislu, kao što se sada dogodilo, ali i zbog zračenja. Mi smo protiv lokacije na kojoj se podiže stub za postavljanje bazne stanice”, kaže Suzana Mitić.

Danijela Stanojević, koja je o štetnosti zračenja govorila na skupu okupljenim meštanima Šilova kaže da je ovo prvi protest, ali da se na tome neće zaustaviti. Baznoj stanici za mobilnu telefoniju nije mesto u selu, između kuća, na 20 metara vazdušnom linijom od vrtića i osnovne i dve srednje škole.

“Zabrinuti smo kao roditelji. Naša deca čitav dan provode u školi, u vrtiću, u školskom dvorištu. Smatramo da repetitor može itekako da utiče na zdravlje ljudi. Posledice zračenja nećemo osetiti odmah, ali za par godina sigurno hoćemo”, kaže Stanojevićeva.

Direktorka vrtića Kosovski božur Danijela Marković podseća na svakodnevne apele o štetnosti zračenja od preterane upotrebe mobilnog telefona, korišćenja računara, tableta… Kaže da meštani izgradnju telekomunikacione opreme koja će bez prestanka zračiti neće dozvoliti u selu.
“Meni svakodnevno dolaze roditelji zabrinuti za zdravlje svoje dece. O tome sam obavestila školsku upravu u Gnjilanu. U četvrtak su u vrtić dolazili direktori školske uprave i inspekcije iy op[tine Gnjilane. Posle protesta imamo zakazan sastanak sa predsednikom opštine Ljuvijom Hazirijem. Videćemo šta ćemo da radimo podovom ovog problema”, kaže Markovićeva za Puls.

Poruka okupljenih je da se neće zaustaviti na protestima, već će, ako to bude potrebno, neodlaskom dece u škole i vrtić blokirati rad ovih vaspitno-obrazovnih ustanova.

Tokom trajanja protesta radova na podizanju stuba nije bilo, mada su nam građani rekli da su nastavljeni i jutros.

Počelo je i potpisivanje peticije protiv izgradnje stuba, a očekuje se i povratak predstavnika građana Šilova sa sastanka sa predsednikom opštine Gnjilane i dogovorom o rešavanju ovog problema.

Puls podseća, repetiror ili bazna stanica, kako građani Šilova tvrde, novoformirane kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekom Srbija, koja je dogovorena u okviru Briselskog sporazuma, postavlja se na imanju porodice Zorana i Saše Rizića, dvadeset metara od prvih kuća, a samo stotinak metara od vrtića i škole.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021