Vesti
Društvo

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova
Redizajnirana stranica MSP (Foto pritnscrn)

Naime, Medija centar u Čaglavici juče je objavio vest da na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova nema informacija na srpskom jeziku. Takođe, srpski jezik izostaje i na zvaničnim stranicama ovog ministarstva na društvenim mrežama.

Par sati nakon objavljivanja ove vesti, sajt Ministarstva spoljnih poslova je "ažuriran" i postavljena je opcija za biranje jezika, pa su bili dostupni prevodi stranice i na engleskom i srpskom.

Stranica na srspkom je na ćirilici ali lošem prevodu, najverovatnije automtski povezana sa opcijom na Googlu za prevođenje. Na sajtu su uočene i brojne druge nelogičnosti.

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom DNKiM upozorilo je da deset dana nakon obeležavanja Evropskog dana jezika, i ukazivanja novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku na kršenje zakona većine kosovskih institucija, koje ne šalju srpskim medijima saopštenja na maternjem jeziku, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini otišlo je korak dalje.

UNS i DNКiM nastaviće da intenzivno prate i ukazuju na nepoštovanje zakonskih odredbi koje garantuju srpskom narodu ravnopravnu upotrebu maternjeg jezika na Кosovu i Metohiji.

U međuvremenu je i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odgovorilo Medija centru u Čaglavici navodeći da je stranica redizajnirana, te mole za razumevanje.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023