Vesti
Društvo

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova
Redizajnirana stranica MSP (Foto pritnscrn)

Naime, Medija centar u Čaglavici juče je objavio vest da na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova nema informacija na srpskom jeziku. Takođe, srpski jezik izostaje i na zvaničnim stranicama ovog ministarstva na društvenim mrežama.

Par sati nakon objavljivanja ove vesti, sajt Ministarstva spoljnih poslova je "ažuriran" i postavljena je opcija za biranje jezika, pa su bili dostupni prevodi stranice i na engleskom i srpskom.

Stranica na srspkom je na ćirilici ali lošem prevodu, najverovatnije automtski povezana sa opcijom na Googlu za prevođenje. Na sajtu su uočene i brojne druge nelogičnosti.

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom DNKiM upozorilo je da deset dana nakon obeležavanja Evropskog dana jezika, i ukazivanja novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku na kršenje zakona većine kosovskih institucija, koje ne šalju srpskim medijima saopštenja na maternjem jeziku, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini otišlo je korak dalje.

UNS i DNКiM nastaviće da intenzivno prate i ukazuju na nepoštovanje zakonskih odredbi koje garantuju srpskom narodu ravnopravnu upotrebu maternjeg jezika na Кosovu i Metohiji.

U međuvremenu je i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odgovorilo Medija centru u Čaglavici navodeći da je stranica redizajnirana, te mole za razumevanje.Ostale vesti

Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022
U Prištini danas protest zbog ubijanja žena
Kolektiv za feminističku misao i akciju održaće danas proteste u Prištini tražeći da se ubistva žena koje su izvršili muškarci tretiraju kao vanredna situacija na Kosovu.
  • 01.12.2022
Čaglavica: Raskopana ulica problem za vozače, nadležni obećavaju saniranje
Stefanova ulica u Čaglavici je početkom novembra raskopana bez upozorenja stanovništva na radove. Koristi se za u saobraćaj, ali još uvek nije sanirana. Direktorica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u Opštini Gračanica Aleksandra Đekić potvrdila je za Kim da ima prijave o vrlo lošem stanju ove saobraćajnice.
  • 30.11.2022