Vesti
Društvo

Protest u Prištini protiv obavezne vakcinacije

Grupa građana protestovala je danas ispred zgrade vlade u Prištini protiv obavezne vakcinacije, a tom prilikom nisu ispoštovali mere za suzbijanje epidemije koje je donela kosovska vlada.
Protest u Prištini protiv obavezne vakcinacije
Ilustracija (Foto Freepick.com)

Prema rečima učesnika protesta, obavezna vakcinacija je protivustavna.

Nove mere koje je kosovska vlada donela predviđaju da će od ponedeljka za ulazak i rad u javnim ustanovama biti potrebna potvrda o primljenoj najmanje jednoj dozi vakcine, ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitela.

Na Kosovu je do sada jednom dozom vakcinisano više od milion osoba, dok je drugu primilo oko 400 hiljada ljudi.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da vakcinacija nije obavezna, te da postoje i druge mogućnosti.

"Pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, onda serološki test koji pokazuje da preležao koronavirus ili brzi antigenski testovi. Opet ponavljam da je od svih ovih izbora koje imaju građani Kosova, vakcinacija je najbolji, najjeftiniji i najsigurniji izbor", rekao je on.

Od danas, vakcinacija će se obavljati i nedeljom i u danima službenih praznika.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022