Vesti
Društvo

Protest u Prištini protiv obavezne vakcinacije

Grupa građana protestovala je danas ispred zgrade vlade u Prištini protiv obavezne vakcinacije, a tom prilikom nisu ispoštovali mere za suzbijanje epidemije koje je donela kosovska vlada.
Protest u Prištini protiv obavezne vakcinacije
Ilustracija (Foto Freepick.com)

Prema rečima učesnika protesta, obavezna vakcinacija je protivustavna.

Nove mere koje je kosovska vlada donela predviđaju da će od ponedeljka za ulazak i rad u javnim ustanovama biti potrebna potvrda o primljenoj najmanje jednoj dozi vakcine, ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitela.

Na Kosovu je do sada jednom dozom vakcinisano više od milion osoba, dok je drugu primilo oko 400 hiljada ljudi.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da vakcinacija nije obavezna, te da postoje i druge mogućnosti.

"Pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, onda serološki test koji pokazuje da preležao koronavirus ili brzi antigenski testovi. Opet ponavljam da je od svih ovih izbora koje imaju građani Kosova, vakcinacija je najbolji, najjeftiniji i najsigurniji izbor", rekao je on.

Od danas, vakcinacija će se obavljati i nedeljom i u danima službenih praznika.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022