Vesti
Društvo

Protest u Prištini protiv obavezne vakcinacije

Grupa građana protestovala je danas ispred zgrade vlade u Prištini protiv obavezne vakcinacije, a tom prilikom nisu ispoštovali mere za suzbijanje epidemije koje je donela kosovska vlada.
Protest u Prištini protiv obavezne vakcinacije
Ilustracija (Foto Freepick.com)

Prema rečima učesnika protesta, obavezna vakcinacija je protivustavna.

Nove mere koje je kosovska vlada donela predviđaju da će od ponedeljka za ulazak i rad u javnim ustanovama biti potrebna potvrda o primljenoj najmanje jednoj dozi vakcine, ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitela.

Na Kosovu je do sada jednom dozom vakcinisano više od milion osoba, dok je drugu primilo oko 400 hiljada ljudi.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da vakcinacija nije obavezna, te da postoje i druge mogućnosti.

"Pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, onda serološki test koji pokazuje da preležao koronavirus ili brzi antigenski testovi. Opet ponavljam da je od svih ovih izbora koje imaju građani Kosova, vakcinacija je najbolji, najjeftiniji i najsigurniji izbor", rekao je on.

Od danas, vakcinacija će se obavljati i nedeljom i u danima službenih praznika.Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021