Vesti
Društvo

Protest u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici počeli su iz Beograda najavljeni protesti Srba protiv odluke da se srpskim državljanima na Kosovu ne dozvoli da glasaju na izborima koje je raspisala Republika Srbija.
Protest u Kosovskoj Mitrovici
Protest u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kim)

"Prema informacijama koje smo jutros dobili i ja i gradonačelnici, sudije srpske nacionalnosti i radnici sudstva, pravosudnih organa nisu danas otišli na svoja radna mesta. Od danas u znak podrške smenjenoj predsednici suda od danas su i oni suspendovani i biće tako sve dok se gospođa Ljiljana Stevanović ne bude veratila na posao"; "od danas i svi mi, politički predstavnici koji radimo u kosovskim institucijama takođe smo suspendovani i nećemo obavljati nikakvu dužnost sve dok ne budu vratili predsednicu suda Ljiljanu Stevanović"; "To znači i da su svi policijski predstavnici suspendovani i neće obavljati svoju dužnost dok ne vrate Ljiljanu Stevanović na svoje mesto" - poručio je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, na protestu građana u Kosovskoj Mitrovici.

Više stotina njih okupilo se u centru severnog dela grada nakon čega su započeli protestnu šetnju od spomenika Caru Lazaru ka Tehničkoj školi. Šetnju su nastavili kroz ulicu Knjaza Miloša, da bi ih na raskrsnici kod kafane "Biševac" sačekala još jedna grupa građana sa transparentima. Na kružnom toku kod Crvenog solitera prključili su se građani iz pravca Zvečana, nastavivši svi zajedno ka spomeniku Caru Lazaru i glavnom mostu. Na kraju pešačke zone, u blizini kružnog toga kod glavnog mosta, građani su se zaustavili sa transprentima okrenutim prema južnom delu grada.

Na čelu kolone se nalazio transparent sa porukom "Kurti, srušio si Briselski sporazum, srušio si sve!". Građani su takođe nosili transparente sa porukama "Kurti nas neće oterati", "Srbima je ugrožen opstanak na KiM", "Evropo zaustavite Kurtijevo iživljavanje", "Naša ognjišta i decu čuvamo mirom", "Samo hoćemo naša ljudska prava"...

Među građanima su bili politički predstavnici Srba, odnosno predstavnici Srpske liste - ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, gradonačelnici opština na severu Kosova i Metohije, kao i deo poslanika u kosovskoj skupštini.

Protest je pratio veliki broj medija.

Ovaj protest prethodno je najavljen iz Beograda posle sastanka srpskog predsednika i političkih predstavnika Srba sa KiM, ali i Srba koji su u kosovskim institucijama, a zbog odluke kosovskih vlasti da se predsednički i parlamentarni izbori ne održavaju u srpskim opštinama na KiM što je bila dosadašnja praksa.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić rekao je tada da će Srbi sa Kosova da imati mirne proteste sa jasnom porukom - "ne želimo da nam niko uskraćuje osnovna prava i da budemo građani drugog reda".

“Na delu je ono što nazivamo institucionalno nasilje, iz dana u dan u sve smo težem položaju. Uvek sam se zalagao za demokratski vid institucionalne borbe za prava srpskog naroda, ako vam ja kažem da smo došli do toga da ne vidimo izlaz, osim da napustimo institucije, onda ćete razumeti dokle smo došli. Tražili smo izlaz i da se prestane sa kršenjem ljudskih prava. Poslednja odluka da se ne dozvoli održavanje izbora je još jedno ugrožavanje ljudskih prava. Neko ima nameru da nas stavi u što teži položaj”, rekao je Jevtić.

U međuvremenu je smenjena predsednica kosovskog Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, zbog učešća na ovom sastanku sa Aleksandrom Vučićem, a sam Vučić je za danas najavio i smenu srpskih komandira i policajaca Kosovske policije koji su takođe učestvovali na ovom sastanku. Za sada nema informacija u javnosti da se to i dogodilo.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022