Vesti
Društvo

Protest roditelja u KM: Traže omogućavanje nastave u školama

Roditelji učenika OŠ „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici okupili su se kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo povodom odluke da se deci, kako kažu, uskraćuje pravo na normalno školovanje i da se jedino škole zatvaraju. Oni su zatražili da se njihovoj deci omogući redovno školovanje kao i uslovi za normalnu nastavu.
Protest roditelja u KM: Traže omogućavanje nastave u školama
Protest roditelja u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Jedan od roditelja rekao je okupljenima ispred škole da svi dele istu sudbinu i su tu zbog budućnosti svoje dece.

„Došli smo kao predstavnici roditelja, da postavimo nekoliko pitanja iz dobre namere, jer svi ovde delimo istu sudbinu i imamo pravo da zahtevamo odgovore od vas. Jedno od pitanja je zašto naša deca ne idu u školu? Druga stvar je zašto se 1. septembra nije krenulo u školu dok su vršnjaci naše dece u centralnoj Srbiji krenuli regularno. Mislim da nije bilo razloga da se 1. septembra ne krene u školu, pa i ako bi bilo zaraženih, svako bi razumeo da se školstvo zaustavi, ali ovo nam stvarno nije jasno. Već treću godinu deca ne idu regularno u školu. Svi smo u istom problemu i hajdeno da budemo patriote zbog naše dece“ rekao je Ivan Miletić.

Ivana Jakšić kaže da su kao roditelji zabrinuti za psihofizičko stanje dece, jer mališani provode dosta vremena ispred velikih i malih ekrana, što negativno utiče na njihovo zdravlje.

„Mi smo svi iz medija čuli smo mi u nekakvoj crvenoj zoni. Mi znamo da je 26. avgusta Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo da cela Srbija kreće od 1. septembra. Na Kosovu je u to vreme porastao broj novozaraženih, gde nama automatski stiže druga poruka, gde nas obaveštavaju da na Kosovu i Metohiji škole treba da rade po trećem sistemu nastave, što znači onlajn nastava. Podaci od 2. septembra kažu da je na celom Kosovu 272 inficiranih, a samo devet preminulih. Mi se kao zabrinunti roditelji pitamo, po kojem sistemu radi ova škola, što za našu decu predstavlja svetinju, i zašto se roditeljima prosleđuju poruke i isečci iz nekih dokumenata, bez ikakvih obaveštenja i zašto do sada nije održan nijedan roditeljski sastanak od 2020. godine, gde bi nas kao roditelje pitali, da li podržavamo onlajn nastavu. Nas kao roditelje niko ništa nije pitao, ni kako mi to sve uspevamo. Mi smo kao roditelji zabrinuti za psihofizičko stanje naše dece, koja su od 7 i 30h ujutru do 13h ispred ekrana“ rekla je Jakšić.

Direktorica OŠ „Branko Radičević“ Biljana Vukićević saslušala je probleme i pitanja roditelja i kazala da škola radi po preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„To je globalni problem, svetskih razmera. Vama i vašoj deci je sve uredno prosleđeno iz Minstarstva prosvete. Prvog septembra nismo krenuli u školu jer smo dobili isti takav dopis, takođe od Ministarstva prosvete. Uvek sam tu za vaša pitanja i bilo kakve nesuglasice, ali ja ne mogu više da vam kažem osim onog što dobijem od Ministarstva prosvete. Znam da ste u problemu, ali svi smo u problemu, jer vi mislite da ne volimo da su nam deca u školi“ rekla je Vukićević.

Nebojša Jović, takođe jedan roditelja, kaže da su se okupili zbog interesa dece i da „stvari koje idu na štetu dece nisu dužni da poštuju“.

„Naš zahtev je dobronameran i nema nikakvih loših namera. Vi nemate pravno validan dokument koji omogućava onlajn nastavu, što će reći da deca mogu slobodno da idu u školu. Bolesno dete, koje ima temperaturu ili slinavicu naravno da neće doći u školu, jer ga sam roditelj neće pustiti. Nama se nameće da smo mi svi bolesni i da nema zdravih, ali to nije istina. Ako imate dokument, pokazaćete nam ga sutra, ali ako ga nemate, doći ćemo sutra sa decom i tražiti da deca krenu sa regularnom nastavom“ ističe Jović.

Roditelji su od direktorke škole zatražili na uvid odluku o ukidanju redovne nastave nakon čega su predložili pisanje dopisa Minstarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kako bi ministar prosevete Branko Ružić bio informisan o situaciji i reakciji roditelja. Oni su za sutra u 9h najavili novo okupljanje i poručili da će decu slati u školu uprkos drugačijem sistemu nastave.Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021