Vesti
Društvo

Protest raseljenih zbog pritvaranja Srba

Raseljeni Srbi sa Kosova okupili su se sinoć ispred sedišta Građanske inicijative SDP u Kosovskoj Mitrovici u znak podrške lideru te inicijative Oliveru Ivanoviću i ostalim pritvorenim Srbima.
Protest raseljenih zbog pritvaranja Srba
Raseljeni ispred SDP-a (Foto Radio Kontakt plus)

Srbi iz Đakovice, koji su juče prisustvovali hramovnoj slavi u Visokim Dečanima, zatražili su od međunarodnih institucija da se pritvorenicima omogući da dokažu svoju nevinost.

Predstavnik raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević izjavio je da je "jedini greh pritvorenih Srba na osnovu kojih je podignuta optužnica da su oni 1999. godine ostali u svojim kućama, u svom gradu, na vekovnom ognjištu, sa prijateljima, komšijama i kumovima”.

"Ako je to greh zato što su žrtvovali svoje i živote najbiližih, da sačuvaju vekovno ognjište, onda je to greh onome koji pokreće optužnicu protiv nedužnih Srba. Ovim putem dajemo podršku svima i tražimo od svih međunarodnih institucija da pritvoreni Srbi mogu časno, dostojanstveno, spremno da brane i dokažu svoju nevinost. Mi u njihovu nevinost ne sumnjamo jer znamo da onaj ko je ostao na KiM posle 1999. godine i ko je sve vreme želeo nov život na prostoru KiM, on ne može da bude zločinac”, podvukao je Stanojević.

On je kazao da su oni koji su pritvoreni bili u prvim institucijama međunarodnog karaktera u Prišitini, istakavši da ako su tada bili ispravni da sprovode međunarodna prava, postavlja se pitanje zašto se sada pritvaraju.

"Da li je to poruka da i mi smo na udaru, da li je to poruka da onaj ko želi svoje ognjište, svoju kuću, svoj grad, da je on osuđen na neku prevaru”, upitao je Stanojević.

Stanojević je kazao da u ime interno raseljenih Srba, u ime Đakovčana, raseljenih Srba sa KiM, pružaju punu podršku porodici i najbližim saradnicima Olivera Ivanovića, da istraju.

On je dodao da je ovo možda zakasnela reakcija, napomenuvši da su oni u rasejanju gde su im, kazao je, oduzeta sva prava i ta prava se ne vraćaju ni posle 16 godina.“Nama u Srpskoj ulici (u Đakovici) u poslednjih godinu dana srušeno je 35 kuća. Srušili su nam manastir u Đakovici. Zašto, zbog čega, što se ta Srpska ulica u kojoj je odrastao Oliver (Ivanović), u koju ste dolazili, bila ponosna i ponosila se svojim vekovnim slavama, ponosila se svojim komšijama i nije se dala do dan danas a mislimo neće se dati ni za naredni period”, rekao je Stanojević.

Zamenica predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović je zahvalila na podršci lideru SDP Oliveru Ivanoviću kao i njegovoj porodici ali i svim ostalim pritvorenim Srbima i njihovim porodicama.

“Naša borba dugo traje, 10 meseci, ali mi ne odustajemo i svaka pomoć pa i vaša nam je dobrodošla. Za niz aktivnosti koje sprovodimo imali smo i podršku interno raseljenih. I u to ime, svima vama želim da se zahvalim, i da sa nama i dalje nastavite, da vodimo borbu i da dokažemo da je Oliver Ivanović nevin i da tamo gde je, kao i ostali Srbi, a nadamo se da će to vrlo brzo biti, da će Oliver Ivanović biti na slobodi, da će svi predstavnici međunarodne zajednice, Euleks i tužilaštvo čuti vaše glasove, čak i vaše večeras, to nam dosta znači, i hvala vam na podršci koju ste nam večeras dali”, kazala je Božović.
Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022