Vesti
Društvo

Protest podrške Oliveru Ivanoviću

Ispred zgrade Euleksa, nekadašnjeg Farmeda, u ponedeljak 10. avgusta održaće se protest protiv odluke da se Oliveru Ivanoviću produži pritvor i da mu se uskrati pravo na odbranu sa slobode.
Protest podrške Oliveru Ivanoviću
Oliver Ivanović (Foto Kim)

Protest koji je najavljen za podne, organizuju građani, intelektualci, pisci, novinari, a priključiće mu se i porodica i prijatelji Olivera Ivanovića.

„Protest je reakcija na uticaj politike i veštačko pravljenje etničkog balanasa kada su u pitanju prava Srba na Kosovu i Metohiji“, kažu organizatori.

Sudsko veće Euleksa je pre dva dana produžilo pritvor lideru SDP-a Oliveru Ivanoviću na još dva meseca.

Zbog neslaganja sa takvom odlukom, Ivanović je započeo štrajk glađu.

Do sada je u slučaju Ivanovića ispitano 47 svedoka Tužilaštva i nijedan od njih ga nije optužio za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Građanska inicijativa SDP putem društvenih mreža za ponedeljak najavljuje protest zbog kršenja ljudskih prava Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću koji se nalaze u pritvoru.

Protest pod nazivom "Stop teroru nad Srbima!" počeće u 10 sati ispred zgrade Euleksovog suda u Kosovskoj Mitrovici.

 "Nisam samoubica, ali moram da ukažem na nepravdu"

Odlučio sam se na štrajk glađu, jer očigledno nema drugog načina da skrenem pažnju na nepravdu i ugrožavanje mojih ljudskih prava, poručio je iz zatvora lider Građanskih inicijativa SDP Oliver Ivanović.

"Nisam samoubica, ali očigledno moram uvek najtežim putem", istakao je Ivanović koji podseća da je već 557 dana u pritvoru, a da je nastavak suđenja zakazan za 10. septembar.

U pismu javnosti, koje je danas objavila Politika, Ivanović kaže da je duboko razočaran odlukom sudije o produženju pritvora, a još više obrazloženjem koje samo potvrđuje da u njegovom slučaju postoji snažan politički uticaj na sudiju i sudsko veće.

U rukom pisanoj poruci javnosti Ivanović navodi da suđenje i saslušanje svedoka iz publike prate mnogi advokati, pravnici i sudije iz srpskog suda, pravni tim SDP i da imaju jasnu sliku, pa bi to trebalo biti jasno i Euleksu.

"Od do sada saslušanih svedoka nijedan me ne povezuje sa krivičnim delima koja mi se stavljaju na teret. Apsolutno sam ispoštovao svaku odluku sudije. Učestvujem aktivno u postupku, korigujem zvanične prevodioce, jer dobro govorim engleski i albanski i pomislim na one nesrećnike koji nisu imali tu mogućnost. Ogromna je šansa, mogućnost da prevod bude pogrešan, a to može uticati na konaćnu odluku", rekao je Ivanović.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023