Vesti
Društvo

Protest novinara na Jarinju zbog zadržavanja ekipe RTS-a

Ekipi emisije „Pravo na sutra“ Radio televizije Srbije, već treći dan Kosovska policija ne dozvoljava da uđe na Kosovo. Tim povodom, novinari srpskih redakcija sa Kosova okupili su se na Jarinju i zatvaranjem puta pokušali da ukažu na kršenje slobode medija. Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, pozvao je predstavnike vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja novinarima i nesmetano obavljaju svoj posao.
Protest novinara na Jarinju zbog zadržavanja ekipe RTS-a
Protest novinara na Jarinju (Foto Kim)

GI SDP: Nedopustivo zadržavanje novinara

GI SDP najoštrije osuđuje nedopustiv čin zadržavanja novinarske ekipe RTS-a na prelazu Jarinje.

"Ovo pokazuje kolika je samovolja Prištine i kršenje osnovnih civilizacijskih pravnih normi, pravo na slobodu govora i slobodu kretanja", navodi se u saopštenju.

GI“SDP“ pruža podršku novinarskoj ekipi RTS-a i svim novinarima koji izveštavaju sa Kosova i Metohije, bilo da se nalaze na Kosovu ili su im redakcije u Srbiji, a od vlasti iz Prištine očekuje da daju jasno objašnjenje za svoj postupak i u što kraćem roku obezbede nesmetan prolaz novinarima, zaključuje se u saopštenju.

Više od dvadesetak novinara položilo je televizijsku opremu i blokiralo put na oko pet minuta. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Sloboda medija" i "Sloboda govora".

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, rekao je da ovim činom žele da pruže podršku kolegama i istovremeno izraze protest i nezavodoljstvo.

"Ovo je klasično maltretiranje, ugrožavanja ljudskih prava i medijskih sloboda. Takođe, ovo je kršenje svih civilizacijskih vrednosti i normi i ovo mora da prestane odmah. Neshvatljivo je, da i predstavnici međunarodne zajednice kojima su puna usta slobode medija koji nam govore da su slobodni mediji ogledalo jednog demokratskog društva ćute na sve ovo. Neshvatljivo je da i predstavnici Srba u kosovskim institucijama ćute, ako su se odmorili od izbornog slavlja mislim da bi trebalo da nešto konkretno urade, jer je ovo treća ekipa u poslednjih nekoliko dana koja je ovde zadržana", rekao je Ničić i pozvao predstavnike vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja novinarima i da nesmetano obavljaju svoj posao.

Urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović, kazala je da još uvek nisu dobili obrazloženje zašto su zadržani i ne mogu da uđu na Kosovo.

"Redovno radimo emisiju `Pravo na sutra` i za naš dnevnik stalno izveštavamo o različitim temama. Do sada nam se ovako nešto nije dogodilo, smatramo da je osnovno da nam se da objašnjenje. Za novinarski rad ovako nešto je nedopustivo", rekla je Vukmirovićeva.

Novinar RTV Puls i član UNS-a Jovan Simić je nakon protesta kazao da emisija "Pravo na sutra" nekome smeta i da neko pokušava da spreči njeno emitovanje.

"Ako ovako nešto mogu da dožive novinari, šta tek čeka obične ljude, interno raseljenje Srbe u centralnoj Srbiji. Ja sam kontaktirao kolege Albance i oni kažu da je neshvatljivo ovo što radi kosovska Vlada po ovom pitanju. Mislim da je pozadina svega ovoga emisija `Pravo na sutra`, smatram da ona bode oči nekome i pokušava se na sve moguće načine da se spreči ili da se ona barem redukuje", poručio je Simić.

Novinarka Večernjih novosti Dragana Zečević istakla je "da je pravo na slobodu medija jedno od osnovnih prava, što očito nije slučaj sa društvom na Kosovu".

"Ako je emisija `Pravo na sutra` problem onda očito da je problem i pravo na sutra Srbima na Kosovu i Metohiji", kazala je Zečević.

Udruženje novinara Srbije ranije je saopštilo da će o ovom udaru na slobodu štampe obavestiti međunarodne institucije i udruženja i podseća da je ovo treći slučaj u poslednjih nedelju dana da kosovski organi ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju.

Na dan izbora na Kosovu, na administrativnom prelazu Jarinje zadržane su i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljeno da uđu na Kosovo.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021