Vesti
Društvo

Protest Albanaca ispred crkve u Đakovici

Ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici danas se okupio manji broj Albanaca, koji se protive poseti raseljenih Srba tom gradu i crkvi, a jake snage kosovske policije raspoređene su duž ulica koje vode prema toj bogomolji.
Protest Albanaca ispred crkve u Đakovici
Protest u Đakovici (Foto screenshoot RTS)

Kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, na pedesetak metara od ulazne kapije u manastir okupili su se Albanci ko protestuju i koji se protive dolasku u hrm i u grad grupi od oko 50 raseljenih Srba.

Ispred njih se nalazi kordon kosovskih plicajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Takođe, postavljene su i ograde ispred demonstranata.

Pripadnici kosovske policije mogu se videti na svakom ćošku koji vodi prema hramu.

Pedesetak raseljenih Srba trebalo bi iz Dečana, ukoliko to budu omogućile bezbednosne prilike, da dođu u Đaovicu i ostave u porti hrama badnjak, koji su jutros posekli.

Događaj je izazvao pažnju i veliki broj novinarskih ekipa se nalazi na licu mesta.

Demonstranti su u jednom trenutku uzvikivali: "Ovo je Đakovica, nema mesta za Srbe", nazivajući Srbe pogrdnim imenima.

Autobus sa raseljenim Srbima iz Đakovice je do Dečana došao u pratnji Kosovske policije, a sa rasljenima je i predsednik Srpske liste Slavko Simić.Ostale vesti

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020