Vesti
Društvo

Proslava Nove godine na Kosovu prošla mirno i bez većih incidenata

Policija Kosova saopštila je da je proslava Nove godine na Kosovu prošla uglavnom mirno i bez većih incidenata. Prethodno je policija sačinila poseban operativni plan kojim je predvidela mere kako bi se obezbedio javni red i mir i sprečila različita krivična dela.
Proslava Nove godine na Kosovu prošla mirno i bez većih incidenata
Ilustracija (Foto N1)

Tokom jučerašnjeg dana i noći policija je pojačano kontrolisala saobraćaj, a bilo je povećano i prisustvo policije na otvorenom, na trgovima različitih gradova u kojima su održane proslave Nove godine.

Policija procenjuje da je ove godine bilo manje incidenata nego prethodnih godina, izuzev nekih lakših povreda, kao posledice neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava, požara, nelegalnog posedovanja oružja. U saobraćaju nije bilo nezgoda sa smrtnim ishodom, osim onih sa materijalnom štetom i povredama.

I u Urgentnom centru KBCK rekli su da je noć bila mirnija u odnosu na prethodne godine.

Pokloni za bebe i decu na pedijatriji u Kosovskoj Mitrovici

Čelnici kosovskomitrovačke opštine i okruga obišli su jutros bebe u porodilištu gde su prvorođenij devojčici u ovoj godinu uz novogodišnji poklon uručili i novac. Poklone su dobila i deca koja su Novu godinu dočelaka na odeljenju pedijatrije u Kosovkoj Mitrovici.

Načelnik okruga Slavko Simić rekao je da su deca najveća investicija i da će se povećanjem nataliteta stvoriti uslovi za opstanak i ostanak na Kosovu.

Pomoć roditeljima koji su odlučili da se za potomstvo bore veštačkom oplodnjom obećao je i predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić dok je gradonačelnik Goran Rakić podsetio da je "država Srbija uvek tu da pomogne srpskom narodu na Kosovu".

Inače, građani na severu Kosova dočekali su Novu godinu uglavnom u svojim domovima, a lep provod imali su i oni koji su se odlučili za doček u nekom od ugostiteljskih objekata.

Izuzev manjih povreda koje su zadobili oni koji su više popili većih incidenata nije bilo.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020