Vesti
Društvo

Proslava Nove godine na Kosovu prošla mirno i bez većih incidenata

Policija Kosova saopštila je da je proslava Nove godine na Kosovu prošla uglavnom mirno i bez većih incidenata. Prethodno je policija sačinila poseban operativni plan kojim je predvidela mere kako bi se obezbedio javni red i mir i sprečila različita krivična dela.
Proslava Nove godine na Kosovu prošla mirno i bez većih incidenata
Ilustracija (Foto N1)

Tokom jučerašnjeg dana i noći policija je pojačano kontrolisala saobraćaj, a bilo je povećano i prisustvo policije na otvorenom, na trgovima različitih gradova u kojima su održane proslave Nove godine.

Policija procenjuje da je ove godine bilo manje incidenata nego prethodnih godina, izuzev nekih lakših povreda, kao posledice neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava, požara, nelegalnog posedovanja oružja. U saobraćaju nije bilo nezgoda sa smrtnim ishodom, osim onih sa materijalnom štetom i povredama.

I u Urgentnom centru KBCK rekli su da je noć bila mirnija u odnosu na prethodne godine.

Pokloni za bebe i decu na pedijatriji u Kosovskoj Mitrovici

Čelnici kosovskomitrovačke opštine i okruga obišli su jutros bebe u porodilištu gde su prvorođenij devojčici u ovoj godinu uz novogodišnji poklon uručili i novac. Poklone su dobila i deca koja su Novu godinu dočelaka na odeljenju pedijatrije u Kosovkoj Mitrovici.

Načelnik okruga Slavko Simić rekao je da su deca najveća investicija i da će se povećanjem nataliteta stvoriti uslovi za opstanak i ostanak na Kosovu.

Pomoć roditeljima koji su odlučili da se za potomstvo bore veštačkom oplodnjom obećao je i predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić dok je gradonačelnik Goran Rakić podsetio da je "država Srbija uvek tu da pomogne srpskom narodu na Kosovu".

Inače, građani na severu Kosova dočekali su Novu godinu uglavnom u svojim domovima, a lep provod imali su i oni koji su se odlučili za doček u nekom od ugostiteljskih objekata.

Izuzev manjih povreda koje su zadobili oni koji su više popili većih incidenata nije bilo.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023