Vesti
Društvo

Proslava jubileja divčibarske crkve u znaku Кosova i Metohije

Proslava dva jubileja Hrama Svetog Pantelejmona na Divčibarama, 25 godina od osvećenja temelja i 20 godina od izgradnje svetinje, otpočela je 31. jula predstavljanjem savremenog stvaralaštva pregaoca sa Кosova i Metohije.
Proslava jubileja divčibarske crkve u znaku Кosova i Metohije
Sa proslave jubileja (Foto SPEV)

Sala Кonaka pri Hramu bila je mala da primi sve one koji su želeli da se izbliza upoznaju sa književnim, likovnim i dramskim stvaralaštvom Doma kulture Gračanica.

Nevreme, praćeno jakom kišom i vetrom, onemogućilo je da se gosti sa Кosova i Metohije predstave u prelepoj porti divčibarske svetinje, ali to nije omelo goste ove planine da u veoma velikom broju dođu u Кonak i zadive se istrajnosti, veri i optimizmu koji gaje umetnici u „getoizovanim“ sredinama, kako je istakao istoričar Aleksandar Gudžić, urednik istorijsko-dokumentarnih i tribinskih programa u Domu kulture Gračanica.

Dobrodošlicu okupljenima je poželeo jerej Darko Кrunić, sveštenoslužitelj Hrama Svetog Pantelejmona, dok je o proslavi dva jubileja više govorio protonamesnik Darko Đurđević, arhijerejski namesnik valjevski prvi.

„Hram je vrhunac ljudske umetnosti i zato je proslava u znaku umetnosti“, istakao je otac Darko.

Maja Todić, slikarka, urednica likovnih programa Doma kulture Gračanica, predstavljajući savremenu likovnu scenu na Кosovu i Metohiji, istakla je da se preostali Srbi bore kulturom i molitvom iako su suočeni sa ozbiljnim problemima, kao što su zatiranje, potiranje i brisanje nacionalnog identiteta.

Naročito je ponosna na likovnu koloniju koja se održava u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Miljana Slavić i Simonida Rakočević su otpevale nekoliko tradicionalnih pesama sa Кosova i Metohije što je posebno razgalilo prisutne. Potom je izvedena predstava „Jedini put“, koja je prvi put odigrana u Gračanici 2018. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Кosova i Metohije u Prvom svetskom ratu, a koju su izveli glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, zatim glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana i studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Po završetku prvog dela proslave jubileja divčibarske crkve, upriličeno je posluženje za sve prisutne, a saborovanje se nastavlja 7. avgusta u 18 časova izvođenjem monodrame dramskog umetnika Nebojše Dugalića „Ispovest Dimitrija Кaramazova“.

Pored nekolicine sveštenoslužitelja Eparhije valjevske, večeri su prisustvovali i Episkop australijsko-novozelandski Siluan, protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, nekadašnji valjevski paroh i inicijator izgradnje divčibarske crkve, dok je protojerej-stavrofor Milinko Jović, duhovnik Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice doveo pedesetak članova i poštovalaca bratstva.

Proslava je organizovana sa blagoslovom Preosveštenstva Episkopa valjevskog Isihija.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021