Vesti
Društvo

Proslava jubileja divčibarske crkve u znaku Кosova i Metohije

Proslava dva jubileja Hrama Svetog Pantelejmona na Divčibarama, 25 godina od osvećenja temelja i 20 godina od izgradnje svetinje, otpočela je 31. jula predstavljanjem savremenog stvaralaštva pregaoca sa Кosova i Metohije.
Proslava jubileja divčibarske crkve u znaku Кosova i Metohije
Sa proslave jubileja (Foto SPEV)

Sala Кonaka pri Hramu bila je mala da primi sve one koji su želeli da se izbliza upoznaju sa književnim, likovnim i dramskim stvaralaštvom Doma kulture Gračanica.

Nevreme, praćeno jakom kišom i vetrom, onemogućilo je da se gosti sa Кosova i Metohije predstave u prelepoj porti divčibarske svetinje, ali to nije omelo goste ove planine da u veoma velikom broju dođu u Кonak i zadive se istrajnosti, veri i optimizmu koji gaje umetnici u „getoizovanim“ sredinama, kako je istakao istoričar Aleksandar Gudžić, urednik istorijsko-dokumentarnih i tribinskih programa u Domu kulture Gračanica.

Dobrodošlicu okupljenima je poželeo jerej Darko Кrunić, sveštenoslužitelj Hrama Svetog Pantelejmona, dok je o proslavi dva jubileja više govorio protonamesnik Darko Đurđević, arhijerejski namesnik valjevski prvi.

„Hram je vrhunac ljudske umetnosti i zato je proslava u znaku umetnosti“, istakao je otac Darko.

Maja Todić, slikarka, urednica likovnih programa Doma kulture Gračanica, predstavljajući savremenu likovnu scenu na Кosovu i Metohiji, istakla je da se preostali Srbi bore kulturom i molitvom iako su suočeni sa ozbiljnim problemima, kao što su zatiranje, potiranje i brisanje nacionalnog identiteta.

Naročito je ponosna na likovnu koloniju koja se održava u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Miljana Slavić i Simonida Rakočević su otpevale nekoliko tradicionalnih pesama sa Кosova i Metohije što je posebno razgalilo prisutne. Potom je izvedena predstava „Jedini put“, koja je prvi put odigrana u Gračanici 2018. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Кosova i Metohije u Prvom svetskom ratu, a koju su izveli glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, zatim glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana i studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Po završetku prvog dela proslave jubileja divčibarske crkve, upriličeno je posluženje za sve prisutne, a saborovanje se nastavlja 7. avgusta u 18 časova izvođenjem monodrame dramskog umetnika Nebojše Dugalića „Ispovest Dimitrija Кaramazova“.

Pored nekolicine sveštenoslužitelja Eparhije valjevske, večeri su prisustvovali i Episkop australijsko-novozelandski Siluan, protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, nekadašnji valjevski paroh i inicijator izgradnje divčibarske crkve, dok je protojerej-stavrofor Milinko Jović, duhovnik Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice doveo pedesetak članova i poštovalaca bratstva.

Proslava je organizovana sa blagoslovom Preosveštenstva Episkopa valjevskog Isihija.Ostale vesti

Dečija smotra folklora u Prizrenu: Čuvari kulture i tradicije

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je dvadeset prva po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se preko sedam stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 28.05.2022
Grafijada: Tri nagrade za studente mitrovičkog Fakulteta umetnosti
Studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici osvojili su tri prva mesta na nedavno održanom Međunarodnom susretu studenata grafičke struke "Grafijada 2022", u Trebinju.
  • 28.05.2022
Inicijativa da Gimnazija K. Kamenica nosi  ime Slobodana Kostića
Grupa intelektualaca iz Kosovskog Pomoravlja nedavno je pokrenula inicijativu da gimnazija u Kosovskoj Kamenici dobije ime po čuvenom književniku i profesoru Slobodanu Kostiću, koji je poreklom iz tog kraja.
  • 27.05.2022
Nestankom šuma nestaju i izvori vode
Koliki je značaj očuvanja šuma i planska eksploatacija, promovisano je u studiji analize mehanizma zaštite životne sredine, koju je izradila Ekološka medicinska ekspertska grupa EMEG uz podršku KFOS-a.
  • 27.05.2022
Objavljene nove cene goriva: Skuplji i dizel, i benzin
Nova maksimalna cena evro dizela do kraja maja u Srbiji biće 203,50 dinara, dok će cena benzina evro premijum BMB 95 biti 187 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
  • 27.05.2022
Trava raste, a radnika nema
Meštani Dobrotina su pre nedelju dana podneli zahtev JKP Ekologija i Opštini Gračanica za košenje trave i sređivanje sela. Međutim, to do sada nije urađeno. Dobrotinčani, kako su naveli, strahuju da svoje najmlađe puštaju u parkove zarasle u travu. Iz JKP Ekologije su za RTV Kim rekli da su svakog dana na terenu, ali da nemaju dovoljan broj radnika kako bi sve neophodne poslove završili u roku. 
  • 27.05.2022