Vesti
Društvo

Proslava i vatromet u ponoć

Dolazak Nove godine na Kosovu je proslavljen uz vatromet i petarde. Najlepše je bilo iznad Prištine.
Proslava i vatromet u ponoć
Novogodišnja atmosfera u Prištini (Foto Vikimedija)

Građani u srpskim sredinama na Kosovu novu godinu su uglavnom dočekali kod kuće, u krugu porodice i prijatelja. Oni koji više vole provod i imaju dublji dep slavili su po restoranima ili su otputovali.

Iako je svi slave, organizovanog dočeka Nove godine po Gregorijanskom kalendaru nije bilo. U srpskim sredinama na Kosovu uglavnom se slavi Nova godina po Julijanskom kalendaru 13. januara.

U Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na taj datum se tradicionalno organizuju svečanosti uz muziku, alkohol i pečenje.

Ovu Novu godinu Srbi sa Kosova proslavljali su kod kuće ili u lokalnim restoranima, a oni koji su imali malo više mogućnosti mogli su i da otputuju negde.

Za razliku od sredina u kojima žive Srbi, u Prištini je bilo organizovanog dočeka na trgovima. U ponoć je organizovan vatromet.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020