Vesti
Društvo

Proslava i vatromet u ponoć

Dolazak Nove godine na Kosovu je proslavljen uz vatromet i petarde. Najlepše je bilo iznad Prištine.
Proslava i vatromet u ponoć
Novogodišnja atmosfera u Prištini (Foto Vikimedija)

Građani u srpskim sredinama na Kosovu novu godinu su uglavnom dočekali kod kuće, u krugu porodice i prijatelja. Oni koji više vole provod i imaju dublji dep slavili su po restoranima ili su otputovali.

Iako je svi slave, organizovanog dočeka Nove godine po Gregorijanskom kalendaru nije bilo. U srpskim sredinama na Kosovu uglavnom se slavi Nova godina po Julijanskom kalendaru 13. januara.

U Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na taj datum se tradicionalno organizuju svečanosti uz muziku, alkohol i pečenje.

Ovu Novu godinu Srbi sa Kosova proslavljali su kod kuće ili u lokalnim restoranima, a oni koji su imali malo više mogućnosti mogli su i da otputuju negde.

Za razliku od sredina u kojima žive Srbi, u Prištini je bilo organizovanog dočeka na trgovima. U ponoć je organizovan vatromet.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021