Vesti
Društvo

Proslava i vatromet u ponoć

Dolazak Nove godine na Kosovu je proslavljen uz vatromet i petarde. Najlepše je bilo iznad Prištine.
Proslava i vatromet u ponoć
Novogodišnja atmosfera u Prištini (Foto Vikimedija)

Građani u srpskim sredinama na Kosovu novu godinu su uglavnom dočekali kod kuće, u krugu porodice i prijatelja. Oni koji više vole provod i imaju dublji dep slavili su po restoranima ili su otputovali.

Iako je svi slave, organizovanog dočeka Nove godine po Gregorijanskom kalendaru nije bilo. U srpskim sredinama na Kosovu uglavnom se slavi Nova godina po Julijanskom kalendaru 13. januara.

U Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na taj datum se tradicionalno organizuju svečanosti uz muziku, alkohol i pečenje.

Ovu Novu godinu Srbi sa Kosova proslavljali su kod kuće ili u lokalnim restoranima, a oni koji su imali malo više mogućnosti mogli su i da otputuju negde.

Za razliku od sredina u kojima žive Srbi, u Prištini je bilo organizovanog dočeka na trgovima. U ponoć je organizovan vatromet.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023