Vesti
Društvo

Proslava i vatromet u ponoć

Dolazak Nove godine na Kosovu je proslavljen uz vatromet i petarde. Najlepše je bilo iznad Prištine.
Proslava i vatromet u ponoć
Novogodišnja atmosfera u Prištini (Foto Vikimedija)

Građani u srpskim sredinama na Kosovu novu godinu su uglavnom dočekali kod kuće, u krugu porodice i prijatelja. Oni koji više vole provod i imaju dublji dep slavili su po restoranima ili su otputovali.

Iako je svi slave, organizovanog dočeka Nove godine po Gregorijanskom kalendaru nije bilo. U srpskim sredinama na Kosovu uglavnom se slavi Nova godina po Julijanskom kalendaru 13. januara.

U Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na taj datum se tradicionalno organizuju svečanosti uz muziku, alkohol i pečenje.

Ovu Novu godinu Srbi sa Kosova proslavljali su kod kuće ili u lokalnim restoranima, a oni koji su imali malo više mogućnosti mogli su i da otputuju negde.

Za razliku od sredina u kojima žive Srbi, u Prištini je bilo organizovanog dočeka na trgovima. U ponoć je organizovan vatromet.Ostale vesti

Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020
Karačevo: Protest stanovnika protiv ulaska srpske žandarmerije
Stanovnici Karačeva protestovali su danas protiv ulaska srpske žandarmerije u to selo.
  • 12.08.2020
Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih
Nevladina organizacija “Centar manjinske zajednice“ organizovala je šetnju od centra Gračanice do manastira sa parolama povodom Međunarodnog dana mladih, a glavni cilj akcije je bio ukazivanje na loš položaj mladih na teritoriji opštine Gračanica.
  • 12.08.2020
Plan nastave u osnovnim školama
Ministarstvo prosvete uputiće tokom dana jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu svim osnovnim i srednjim školama.
  • 12.08.2020
Šarčević: U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole
Ukoliko, zbog straha od virusa, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.
  • 12.08.2020