Vesti
Društvo

Prosečan prinos pšenice i ječma

Žetva pšenice i ječma počela je na centralnom Kosovu. Vremenski uslovi praćeni obilnim padavinama uticali su na prinos žita, tvrde u sektoru za poljoprivredu pri Opštini Gračanica.
Prosečan prinos pšenice i ječma
(Foto Kim)

Savetnik za poljoprivredu u opštini Gračanica, Miroslav Stolić kaže da teritorija ove opštine raspolaže sa nešto više od 9000 hektara obradivih površina. Prema njegovim rečima, najzastupljenije kulture su ječam, kukuruz i pšenica. U zavisnosti od zemljišta, po jednom hektaru, prinos pšenice je 5 do 8 tona.

„Prinosi su dobri s obzirom da su vremenski uslovi bili loši ove godine. Bilo je velikih mrazeva u martu i aprilu ali to nije uticalo na kvalitet i prinos pšenice“, kaže Stolić.

Poljoprivrednici su se ove godine suočili sa još jednim problemom, a to je pojava žitne pijavice koja je dodatno ugrozila rod žita. Opština Gračanica je za saniranje ove bolesti koja je na nekim parcelama potpuno uništila prinos, dala subvencije za poljoprivrednike.

„Opština je u tom problemu dosta pomogla. Oni koji su se javili na vreme dobli su potrebne preparate za tretitanje štetočine, a neki su to uradili sami“, rekao je savetnik za poljoprivredu.

Dragan Andrejević iz Gračanice posejao je 35 hektara pšenice i kaže da nije zadovoljan ovogodišnjim prinosom, a morao je i dosta da uloži da bi delimično sačuvao žito.

„Čuo sam da su se delile neke subvencije, ali ja ništa nisam dobio. Sve sam morao sam da uložim“, kaže Andrejević.

Jedina nada poljoprivrednicima jeste otkup žita. Cene su međutim i ove godine niiske, pa vlasnici mlinova  pšenicu otkupljuju po ceni od 20 do 22 centa po kilogramu. Najviše pšenica otkupljuju u mlinovima u Lapljem Selu i Gušterici.Ostale vesti

Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020