Vesti
Društvo

Proizvodnja vizira kao pomoć zdravstvenim radnicima

Inovacioni centar Gračanica je zbog aktuelne situacije povodom epidemije koronavirusa počeo da proizvodi zaštitne vizire, kako bi dao određeni doprinos u borbi protiv ovog virusa. Prvih 25 uručeno je Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.
Proizvodnja vizira kao pomoć zdravstvenim radnicima
Inovacioni centar Gračanice tokom pravljenja vizira (Foto Kim)

Na ideju da prave vizire, odnosno zaštitne maske, članovi Inovacionog centra Gračanica došli su jer smatraju da “moraju biti solidarni u ovim kriznim vremenima”, kazala je Dragana Slavić koja je deo ovog centra od pre dve nedelje.

“Gledali smo kako najbolje možemo da pomognemo našem narodu i došli smo na ideju da pomoć usmerimo našim zdravstvenim radnicima, imajući u vidu da oni obavljaju najveći deo posla i da su oni najizloženiji virusu”, kazala je Dragana Slavić.

Proizvodnja zaštitnih maski ide sporo, jednom 3D štampaču potrebno je tri sata kako bi izradio dva vizira. Međutim, ovaj centar neumorno radi kako bi tokom pandemije koronavirusa proizveo što više maski.

“25 maski smo podelili KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici. Planiramo izradnju novih maski. Takođe pozivamo sve na Kosovu koji poseduju 3D štapače da nam pomognu u izradnji, jer dugo traje izrada maski”, navela je Slavićeva, i dodala da im je pomoć neophodna i u vidu materijala koji sami kupuju.

Inovacioni centar će nastaviti da pravi vizire koje će donirati KBC-u i u narednom perodu, a u međuvremenu im se javilo i nekoliko privatnih apoteka.

Ovaj centar je zvanično oformljen krajem prošle godine. Isključivo se bavi informacionim tehnologijama, pre svega, programiranjem, robotikom, veb dizajnom i arduino (open sors elektronskim platformama) tehnologijama, kazao je jedan od osnivača Inovacionog centra Aleksandar Blagić.

“Ovde radimo kurseve za robotiku, arduino radionice i veb dizajn. Odložili smo kurseve zbog situacije oko koronavirusa, ali pokušavamo da sredimo neku platformu kako bismo radili onlajn sa decom, kako ne bi smo prekidali kurseve, a u međuvremenu radimo na maskama”, kazao je Blagić.

Pomenute kurseve pohađaju osnovci i srednjoškolci koje je ljubav prema robotici i programiranju odvela na razna takmičenja.

“Deca su veoma zainteresovana za kurseve koje nudimo. Prošle godine smo bili na takmičenju u Kini, u pitanju je bilo Svetsko takmičenje iz robotike. Osvojili smo i prvo mesto u Prištini na takmičenju iz arduino radioncie”, dodao je Blagić.

Narednih dana proizvodnju vizira za lekare u srpskim sredinama na Kosovu počeće i studenti Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je za RTV Kim.Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020