Vesti
Društvo

Proizvodnja meda unosan posao

Od pčelarstva se može živeti, jer je veoma unosan posao, ali potrebno je uložiti mnogo rada, vremena i znanja, kažu pčelari sa centralnog Kosova.
Proizvodnja meda unosan posao
Košnice kosovskih pčelara (Foto KIM)

Na centralnom Kosovu od 2006. godine postoji udruženje pčelara „Pčelica“ iz Livađa i broji 18 članova.
 
Predsednik udruženja Živorad Petković kaže da je pčelarstvom počeo da se bavi iz razonode, da bi kasnije krenuo u intenzivnu proizvodnju pčelinih proizvoda. On smatra da med iz ovog kraja ima posebne karakteristike.

„Med sa centralnog Kosova može da bude prepoznatljiv brend. Ima karakteristiku i svojstvo kristalisanja. Za 2,5 meseca se kristališe pod uslovom da se vadi kvalitetan i zreo med. Kod nas se proizvodi mešani med i on je jedan od najzdravijih, rekao je Petković.

Pčelarstvo je, prema Petkoviću, isplativ posao, zbog toga što nisu potrebna velika ulaganja.

Sa njim se slaže i pčelar Ljubinko Zarković iz Donje Gušterice, koji kaže da je pčelarstvo biznis u koji je potrebno uložiti puno znanja i rada, a rezultati dolaze kasnije.

„Za ovaj posao je potrebna jaka volja. Ranije je bilo mnogo više koristi, ali i danas može da se živi od bavljenja pčelarstvom. Med sam uvek prodavao u velikim količinama. Ja sam i kuću sagradio baveći se ovim poslom“, ističe Ljubinko.

Pčelari sa centralnog Kosova kažu da im ovogodišnje vremenske neprilike i česte kiše idu na štetu. Međutim, uprkos tome, nastavljaju da se bave poslom koji vole i koji im osim prihoda donosi i zadovoljstvo.Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021