Vesti
Društvo

Proglašena epidemija morbila, broj obolelih raste

U Kosovskoj Mitrovici osim što je proglašna epidemija malih boginja broj obolelih raste. Od prošle nedelje broj je sa 14, prema podacima sa infektivnog odeljenja, porastao na preko 70 obolelih.
Proglašena epidemija morbila, broj obolelih raste
U Domu zdravlja u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Načelnica infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica Danica Radomirović, rekla je da broj obolelih raste, te da to više nisu slučajevi iz romske populacije kako je bilo na početku.

"Sada se javljaju oboleli iz svih krajeva Kosova i Metohije i oni koji nisu imali kontakte sa Romima. Oboleli su i iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Prilužja, Gračanice, Klokot, Banje ali i ostalih krajeva centralnog Kosova tako da je broj obolelih od pre nedelju dana zaključno sa današnjim danom porastao na više od 70", kazala je ona.

Na pitanje ko je najugroženiji kada je u pitanju vakcinacija i da li su zaraženi morbilama nevakcinisani građani dr. Radomirović odgovara:

"Uglavnom i najveći broj onih koji su se nama javili su nevakcinisani, među njima i oni koji nisu kompletno vakcinisani, što znači da nisu primili dve doze, a ima obolelih kod kojih je potpuno blaga klinička slika jer su potpuno vakcinisani i bili su u direktnom kontaktu sa obolelima", dodajući da je posle deset godina dejstvo vakcine blaže.

"Virus je jako kontagiozan , zato broj obolelih raste a vakcinacija je obavezna i ona je najveća zaštita ali se takodje savetuje sto česće provetravanje prostora, higijena i pranje ruku ali i što manje boraviti u zatvorenom prostoru. Svakako izbegavati i kontakte sa obolelima", dodaje dr. Radomirović.

Epidemiolog zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr. Zoran Vukadinović kaže da se situacija iz časa u čas menja tako da je za sada prijavljeno oko 77 obolelih.

"Treba širiti paniku i treba se ponašati u skladu sa pravilima kada se proglasi epidemija. Najkritičnije su bebe starosti do 6 meseci, jer se oslanjaju na majčin imunitet , ali nakon toga bi roditelji trebalo da se pridržavaju kalendara imunizacije koji je za vakcinu od 12 do 15 meseci i revakcinu do 14 godina. Pola doze primljene vakcine se smatra delimičnom vakcinacijom, koja nije dovoljna u borbi sa virusom", naglašava dr. Vukadinović.

U rizičnoj grupi su svi od 15 meseci do 48 godina. Obavezna imunizacija traje od 1971. godine a razlog epidemije koja je proglašena u više gradova je isključivo kolektivni pad imuniteta za 95 procenata“ dodaje on.

Načelnik Dečijeg odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr. Zoran Savić , ističe da se trenutno na odeljenju nalazi troje obolele dece romske nacionalnosti koja su u stabilnom stanju i jedna beba kod koje je klinička slika lošija jer pripada rizičnoj grupi.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021