Vesti
Društvo

Proglas UNS-a u pet minuta gromoglasne tišine

Udruženje novinara Srbije (UNS) u Proglasu navodi da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po "upozorenjima koje je policija na kućnom pragu saopštavala novinarima da će snositi zakonske posledice za kršenje javnog reda i mira ukoliko se pojave na ekološkim protestima" i podseća da se iako je Evropska federacija novinara (EFJ), na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Кosovu od 1998 - 2005. godine kojim je predviđeno i formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila ova ubistva i nestanke, ne nazire se njeno osnivanje.
Proglas UNS-a u pet minuta gromoglasne tišine
Ilustracija (Foto Michael Dziedzic Unsplash)

U Proglasu UNS-a se dalje navodi:

Zahvaljujući protestima novinarskih udruženja prekršane prijave protiv novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta: Gorana Jevremovića iz Jagodine, Branka Žujovića iz Subotice, Željka Milojevića iz Smedereva su povučene... ali ne i protiv novinarke frilenserke iz Sente Mine Delić koja je dobila poziv sudije za prekršaje za 23. maj ove godine.

U godini između dva Svetska dana slobode medija povećan je broj pretnji i uvreda novinarkama i novinarima preko društvenih mreža. Vrhunac ugrožavanja sigurnosti novinara je štampanje uvredljivog letka – poternice za glavnom i odgovornom urednicom Podrinskih Isidorom Кovačević kojim je bio oblepljen Šabac. Organizatori i nalogodavci ove antinovinarske akcije još nisu pronađeni.

Godinu za nama pamtimo i po SLAP tužbama kojima je kompanija Milenijum tim tražila od više lokalnnih medija po 100.000 evra za naknadu materijalne štete zbog povrede ugleda samo zato što su prenele optužbu funkcionera Narodne stranke sa konferencije za novinare na račun ove kompanije. Posle oštre reakcije novinarskih udruženja umanjili su odštene zahteve.

Ni ovog 3. maja ne možemo da kažemo da ima napretka u načinu raspodele novca za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja. Naprotiv, organizacije i asocijacije kojima rukovode vlasnici provladinih lokalnih medija preko komisija koje formiraju sa lokalnim samoupravama dodeljuju novac svojim medijima obesmišljavajući zakon i smisao sistema projektnog sufinansiranja.

Proći će i ovaj Svetski dan slobode medija bez pravosnažne presude za ubice vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i bez optužnice ubicama jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine.

Srpska zajednica i dalje nema nezavisan kanal koji treba da pokriva celu teritoriju Кosova i Metohije, a portal televizijskog kanala na srpskom jeziku RTК2 ne uređuje redakcija kojoj treba da pripada. Poslanik Samoopredeljenja Ljuan Aliju traži zabranu portala na srpskom jeziku Кosovoonlajn.

Iako je Evropska federacija novinara, na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Кosovu od 1998 – 2005. godine kojim je predviđeno i formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila ova ubistva i nestanke, ne nazire se njeno osnivanje.

Zato UNS zahteva:

Da protiv svih novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta budu obustavljeni prekršajni postupci;

Da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost a da novinari i medijski radnici bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon;

Da se zakonom propiše i zaštita od nerealnih novčanih odšteta koje ugrožavaju slobodu medija (SLAP tužbe).

Da se zakonom i pravilnikom o projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja propišu kriterijumi koje moraju da ispunjavaju organizacije i asocijacije koje predlažu članove komisija za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja kao i pojedinci, medijski eksperti;

Da nova Vlada Srbije podrži predloge Кomisije za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović;

Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslasviji, u toku NATO agresije 1999. godine kao i na Кosovu i Metohiji od 1998 – 2005. godine.

Da kosovske institucije i međunarodna uprava na Кosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju koju traži Evropska federacija novinara, u kojoj će biti i predstavnici novinarskih udruženja, radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Кosovu od 1998 – 2005. godine. Tražimo i da svi pregovori Кosova o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom budu uslovljeni rezultatima ovih istraga.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023