Vesti
Društvo

Profesor Ljulj Raka „Najevropljanin godine“

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Prištini Ljulj Raka, izglasan je za „Najevropljanina godine“.
Profesor Ljulj Raka „Najevropljanin godine“
Profesor Ljulj Raka (Foto Koha)

Profesor medicinske mikrobiologije i infektivne kontrole na Univerzitetu u Prištini Ljuj Raka izglasan je za "Najevropljanina godine". Nagradu svake godine na Dan Evrope uručuje Evropska unija na Kosovu.

Profesoru Raki je nagradu uručila ambasadorka Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu/specijalna predstavnica EU, a svečanost je emitovana danas na Fejsbuk stranici Evropske unije na Kosovu,

Dodeli nagrade su prisustvovali i drugi nominovani: Valjbona Mazreku ispred 32 volontera koji su pomagali ljudima u karantinu u Studenskom domu u Prištini, novinar i aktivista Darko Dimitrijević, kao  i dr Ljindita Ajazaj-Beriša ispred Klinike za infektivne bolesti u Prištini

Prethodni dobitnici ove nagrade koja je danas dodeljena po peti put su: Majljinda Keljmendi, olimpijska šampionka u džudou, pozorišni reditelj Jeton Neziraj i direktor kompanije KIVO Visar Ramajlji. Ceremoniji je prisustvovao i vršilac dužnosti ministra za evropsku integraciju Bljerim Reka.

Nominovani za 2020. godinu su bili pojedinci i institucije koji su pokazali veliku posvećenost borbi protiv pandemije Kovid-19.

Dobitnika su odabrali građani Kosova glasanjem na Fejsbuk nalogu EU na Kosovu.Ostale vesti

Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020
Heroji u doba koronavirusa:
U šestoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Dušan Borisavljević, predsednik Omladinskog saveta Gračanice i direktor Centra za inovacije u Severnoj Mitrovici Marko Rakić. Borisavljević je naveo da mladima na Kosovu nedostaje preduzetnički duh, dok Rakić smatra da je njihov najveći problem "negativna selekcija". 
  • 20.09.2020
Jevtić: Nedopustivo rušenje škole u Drajčićima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je za RTV Kim da je sa žaljenjem primio informaciju da osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, ponovo preti potpuno rušenje.

  • 19.09.2020
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
  • 19.09.2020