Vesti
Društvo

Profesor Ljulj Raka „Najevropljanin godine“

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Prištini Ljulj Raka, izglasan je za „Najevropljanina godine“.
Profesor Ljulj Raka „Najevropljanin godine“
Profesor Ljulj Raka (Foto Koha)

Profesor medicinske mikrobiologije i infektivne kontrole na Univerzitetu u Prištini Ljuj Raka izglasan je za "Najevropljanina godine". Nagradu svake godine na Dan Evrope uručuje Evropska unija na Kosovu.

Profesoru Raki je nagradu uručila ambasadorka Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu/specijalna predstavnica EU, a svečanost je emitovana danas na Fejsbuk stranici Evropske unije na Kosovu,

Dodeli nagrade su prisustvovali i drugi nominovani: Valjbona Mazreku ispred 32 volontera koji su pomagali ljudima u karantinu u Studenskom domu u Prištini, novinar i aktivista Darko Dimitrijević, kao  i dr Ljindita Ajazaj-Beriša ispred Klinike za infektivne bolesti u Prištini

Prethodni dobitnici ove nagrade koja je danas dodeljena po peti put su: Majljinda Keljmendi, olimpijska šampionka u džudou, pozorišni reditelj Jeton Neziraj i direktor kompanije KIVO Visar Ramajlji. Ceremoniji je prisustvovao i vršilac dužnosti ministra za evropsku integraciju Bljerim Reka.

Nominovani za 2020. godinu su bili pojedinci i institucije koji su pokazali veliku posvećenost borbi protiv pandemije Kovid-19.

Dobitnika su odabrali građani Kosova glasanjem na Fejsbuk nalogu EU na Kosovu.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020