Vesti
Društvo

Produženi ugovori za 61 geronto-domaćicu i geronto-domaćina na KiM

Geronto-domaćice i geronto-domaćini koji brinu o staračkim domaćinstvima na području Kosova i Metohije, potpisali su danas u Opštini Zvečan ugovore o produženju radnog angažmana na još sedam meseci.
Produženi ugovori za 61 geronto-domaćicu i geronto-domaćina na KiM
Potpisivanje ugovora (Foto Radio Mitrovica Sever)

Radi se o 61 geronto-domaćici, odnosno geronto-domaćinu koji brinu o potrebama 409 starih lica na području celog Kosova i Metohije.

Radno angažovanje geronto-domaćica i geronto-domaćina zajednički je projekat Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Opštine Zvečan i organizacije „Help Net“ iz Beograda, započet pre četiri godine.

„Usluga pomoći u kući pruža se na području Kosova i Metohije već, evo, četvrtu godinu i veliku zahvalnost dugujemo Opštini Zvečan koja vrši tu objedinjenu javnu nabavku, jer bi zaista bilo nezgodno da svaka opština za sebe raspisuje tender. U glavnom su ovde lica koja su od početka sa nama, a ima i onih koji su nam se pridružili prošle godine. Sada nemamo novih, ali nadamo se da će ih biti u budućnosti“ rekla je Gordana Milovanović, predsednica „Centra za podršku i inkluziju Help net“ iz Beograda.

Milovanović je istakla da nije isto organizovati ovu vrstu usluge na području Kosova i Metohije i u bilo kom drugom gradu centralne Srbije, ali da nije ni nemoguće, ako postoji dobra volja.

„Ovde je dosta razuđeno, dosta su udaljeni korisnici jedni od drugih i žive u glavnom u seoskim domaćinstvima. Često nam je problem prevoz, kako stići do korisnika, ali opet, dovijamo se nekako, sve stignu i usluga se pruža u domovima korisnika“ rekla je Milovanović i zahvalila domaćicama i domaćinima ali i Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Srbije koji obezbeđuju sredstva za realizaciju ove ideje.

Na području Kosova i Metohije, trenutno je angažovano 59 geronto-domaćica i dvojica geronto-domaćina.

Jovanka Antonijević iz Banjske od početka je angažovana na projektu. Kaže da mnogo znači kada nakon dve decenije čekanja posla, počnete da radite i to ovako human posao.

„Preko dvadeset godina sam bila nezaposlena a zadnje četiri godine obnavljamo ugovore, radimo, zadovoljni smo. Stari su zadovoljni sa nama. Odemo, obiđemo ih, odnesemo hranu, šta kome treba… Okupamo ih, odvedemo do lekara… Šta kome treba, mi to radimo“ kaže Jovanka.

Nataša Kovačević iz Leposavića dve godine je angažovana kao geronto-domaćica.

„Za mene je ovo od velikog značaja. Kako za mene, tako i za korisnike koje ja obilazim. Sve su to stara lica, koja žive sama. Deca su im dosta daleko, po Beogradu… Za njih je ovo od velikog značaja“ kaže Nataša i dodaje da to nije težak posao, da je potrebna obuka, ali da je najvažnije da se slože i razumeju sa licem o kojem brinu.

„Ja se dobro slažem sa svojim korisnicima. Dogovor je najbitniji, kao i uvek“.

Ispred Opštine Zvečan, ugovore je uručila načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ljiljana Aksentijević, koja je zahvalila Vladi Srbije kao i zaposlenima na trudu i zalaganju.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022