Vesti
Društvo

Produženi ugovori za 61 geronto-domaćicu i geronto-domaćina na KiM

Geronto-domaćice i geronto-domaćini koji brinu o staračkim domaćinstvima na području Kosova i Metohije, potpisali su danas u Opštini Zvečan ugovore o produženju radnog angažmana na još sedam meseci.
Produženi ugovori za 61 geronto-domaćicu i geronto-domaćina na KiM
Potpisivanje ugovora (Foto Radio Mitrovica Sever)

Radi se o 61 geronto-domaćici, odnosno geronto-domaćinu koji brinu o potrebama 409 starih lica na području celog Kosova i Metohije.

Radno angažovanje geronto-domaćica i geronto-domaćina zajednički je projekat Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Opštine Zvečan i organizacije „Help Net“ iz Beograda, započet pre četiri godine.

„Usluga pomoći u kući pruža se na području Kosova i Metohije već, evo, četvrtu godinu i veliku zahvalnost dugujemo Opštini Zvečan koja vrši tu objedinjenu javnu nabavku, jer bi zaista bilo nezgodno da svaka opština za sebe raspisuje tender. U glavnom su ovde lica koja su od početka sa nama, a ima i onih koji su nam se pridružili prošle godine. Sada nemamo novih, ali nadamo se da će ih biti u budućnosti“ rekla je Gordana Milovanović, predsednica „Centra za podršku i inkluziju Help net“ iz Beograda.

Milovanović je istakla da nije isto organizovati ovu vrstu usluge na području Kosova i Metohije i u bilo kom drugom gradu centralne Srbije, ali da nije ni nemoguće, ako postoji dobra volja.

„Ovde je dosta razuđeno, dosta su udaljeni korisnici jedni od drugih i žive u glavnom u seoskim domaćinstvima. Često nam je problem prevoz, kako stići do korisnika, ali opet, dovijamo se nekako, sve stignu i usluga se pruža u domovima korisnika“ rekla je Milovanović i zahvalila domaćicama i domaćinima ali i Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Srbije koji obezbeđuju sredstva za realizaciju ove ideje.

Na području Kosova i Metohije, trenutno je angažovano 59 geronto-domaćica i dvojica geronto-domaćina.

Jovanka Antonijević iz Banjske od početka je angažovana na projektu. Kaže da mnogo znači kada nakon dve decenije čekanja posla, počnete da radite i to ovako human posao.

„Preko dvadeset godina sam bila nezaposlena a zadnje četiri godine obnavljamo ugovore, radimo, zadovoljni smo. Stari su zadovoljni sa nama. Odemo, obiđemo ih, odnesemo hranu, šta kome treba… Okupamo ih, odvedemo do lekara… Šta kome treba, mi to radimo“ kaže Jovanka.

Nataša Kovačević iz Leposavića dve godine je angažovana kao geronto-domaćica.

„Za mene je ovo od velikog značaja. Kako za mene, tako i za korisnike koje ja obilazim. Sve su to stara lica, koja žive sama. Deca su im dosta daleko, po Beogradu… Za njih je ovo od velikog značaja“ kaže Nataša i dodaje da to nije težak posao, da je potrebna obuka, ali da je najvažnije da se slože i razumeju sa licem o kojem brinu.

„Ja se dobro slažem sa svojim korisnicima. Dogovor je najbitniji, kao i uvek“.

Ispred Opštine Zvečan, ugovore je uručila načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ljiljana Aksentijević, koja je zahvalila Vladi Srbije kao i zaposlenima na trudu i zalaganju.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022