Vesti
Društvo

Produžen rok za zamenu vozačkih dozvola

Ministarstvo unutrašnjih poslova Кosova obaveštava građane da je do 15. septembra 2020. godine produžen rok za zamenu vozačkih dozvola izdatih od strane institucija Republike Srbije, navedeno je na portalu Opštine Gračanica.
Produžen rok za zamenu vozačkih dozvola
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Кako je saopšteno, zahtev za zamenu vozačkih dozvola odnosno za izdavanje kosovske vozačke dozvole mogu podneti svi koji su vozački ispit položili u periodu od 10. juna 1999. godine do 14. septembra 2016. godine.

Prilikom podnošenja zahteva podnosi se sledeća dokumentacija: orginal srpska vozačka dozvola,original UNMIК vozačka dozvola i kosovska dozvola u slučaju dodavanja kategorija,lekarsko uverenje,potvrda od strane nadležnih srpskih organa kojom se dokazuje polaganje vozačkog ispita,kopija kosovske lične karte, platnica u iznosu od 15 evra.

Nakon izdavanja kosovske vozačke dozvole, građani mogu podneti zahtev za povraćaj orginalne srpske vozačke dozvole izdate od strane srpskih organa, ali se ista ne može koristiti u saobraćaju na teritoriji Кosova, saopšteno je iz MUP-a Кosova.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020