Vesti
Društvo

Produžen rok za žalbe, pomera se upis u srednje škole

Prijem i rešavanje žalbi roditelja učenika na rezultate završnog ispita koji nisu imali mogućnost toda učine do petka, 26. juna, biće omogućen i u subotu 27. juna od 9.00 do 12.00 časova elektronskom putem ili posredno preko matične škole, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Zbog produženja roka za žalbe, izmenjen je i kalendar upisa u srednje škole, pa će se liste želja predavati 1. i 2. jula umesto 29 i 30. juna.
Produžen rok za žalbe, pomera se upis u srednje škole
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Iz ministarstva podsećaju da je ove godine, po prvi put, primenjen inoviran i digitalizovan završni ispit, u delu pripreme, pregledanja i obrade testova. Ovako organizovan završni ispit predviđao je i nove procedure.

Najčešće greške, koje su dovele do usporavanja procesa su: nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, nedostatak ID nalepnice na testu, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu, ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika.

Trenutno postoji manje od 300 učenika koji nisu mogli da vide jedan od tri testa od 66.955 učenika osmog razreda koji su polagali završni ispit. RTV Kim danas je takođe izveštvala o ovom problemu.

Iz tog razloga, Komisija za sprovođenje završnog ispita za školsku 2019/2020. godinu donela je Odluku o izmeni Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu.

Zbog produženja roka za žalbe, izmenjen je kalendar upisa u srednje škole, pa će se tako liste želja predavati 1. i 2. jula umesto 29 i 30. juna.

Objavljivanje zvanične liste želja učenika, provera liste želja na zvaničnom i tehničkom sajtu moguća je do 12 časova 6. jula, a objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće završeno 8. jula do ponoći.

Upis učenika biće obavljen 9. i 10. jula od 8 do 15 časova, a od ove godine omogućen je i elektronski upis u škole.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020