Vesti
Društvo

Problemi medija u pandemiji: Nedostatak informacija i otpuštanje novinara

Nedostatak informacija na srpskom jeziku od strane centralnih kosovskih institucija i nesaradnja lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova, glavni su problemi sa kojima su se suočavali srpski mediji na Kosovu tokom pandemije koronavirusa, rekla je novinarka Anđelka Ćup u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“. Kad su u pitanju mediji koji izveštvaju na albanskom jeziku, novinarka Violeta Oroši ističe da je pandemija povećala obim posla novinarima, ali je dovela i do smanjenja plata i otpuštanja velkog broja radnika.
Problemi medija u pandemiji: Nedostatak informacija i otpuštanje novinara
Anđelka Ćup i Violeta Oroši u emisiji

Novinarka Andjelka Ćup smatra da mediji imaju važnu ulogu tokom pandemije koronavirusa, pre svega, u pravovremenom i objektivnom informisanju građana. Prema njenim rečima, mediji na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku posebno su značajni jer, kako je kazala, postoji zatvorenost predstavnika institucija u srpskim sredinama kada je u pitanju dostupnost informacija o korona krizi.

„Mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku su u stvari menjali i Krizni štab, i zdravstvene ustanove i Ministarstvo zdravlja Kosova i Ministarstvo zdravlja Srbije. Znači, mediji koji izveštavaju na srpskom... mi smo zapravo dobijali neke polovične informacije ili ih uopšte nismo dobijali, pa smo onda morali da se snalazimo“, rekla je Anđelka Ćup.

Da je uloga medija, posebno u krizim situacijama, kao što je pandemija koronavirusa ključna, smatra i novinarke iz Prištine Violeta Oroši.

„Apsolutno nijedna se situacija, pa ni ova sa pandemijom ne može zamisliti bez medija. Mediji su na početku pandemije, kad smo bili kod kuće dok smo bili u karantinu, u toj situacji slali svoje ljude na teren i oni su u stvari davali tu glavnu informaciju. Osim lekara, mediji su ti koji su zapravo doprineli pravoj informisanosti građana“, kaže Violeta Oroši.

Nedostatak informacija iz centralnih zdravstvenih ustanova i problem sa prevodom na srpski jezik takođe su, prema rečima Anđeljke Ćup, glavni problemi sa kojima se novinari suočavaju tokom pandemije koronavirusa.

„Toliko je bilo malo informacija. Vi i sada na sajtu Minstarstva zdravlja, koje je najbitnije ministarstvo u ovom momentu, nemate nijedan prevod na srpskom jeziku, ni jedan jedini. Evo, svake nedelje se vrši kategorizacija opština i ja svake nedelje pišem, tražim... Vi nemate prevod na srpski. Znači, osnovni problem novinara koji izveštavaju na srpskom je bio nedostatak informacija od strane kosovskih institucija na službenom jeziku, ustavom zagarantovanom pravu srpskih građana i nas kao novinara“, rekla je Anđelka Ćup.

Govoreći o radu albanskih medija tokom pandemije koronavirusa Violeta Oroši kaže da je jedan od glavnih problema loša ekonomska situacija pojedinih medija.

„U Prištini recimo mi više nemamo štampane medije. Jednostavno ta ekonomska kriza uslovljena pandemijom je pokazala svoje zube, ugasili su se svi štampani mediji, što se u regionu nije baš dogodilo. Otpušten je dobar deo novinara, dobar deo novinara je radio skraćenim radnim vremenom i jednostavno se uopšte nije znala ta neka budućnost medija“ kaže Violeta Oroši.

U emisiji je bilo reči i o solidarnosti medija tokom pandemije koronavirusa. Violeta Oroši i Anđelka Ćup kažu da je tokom pandemije došla do izražaja kolegijalna saradnja među novinarima, bez obzira na kom jeziku izveštavaju i za koju medijsku kuću rade.

„Ja kao neko ko je stalno na terenu ne bih mogla da odradim posao bez solidarnosti kolega iz albanskih medija, bilo da su u pitanju novinari ili snimatelji. Zasta mi se nije dogodilo nijednom da neko od kolega za koga znam da znaju srpski, da sam ih pitala za prevod a da mi nije preveo tačno šta se dogodilo i šta je tačno rečeno, čak su mi prevodili i slali posle mejlom“, kaže Anđelka Ćup.

„Solidarnost je postojala uvek, postojala je među novinarima koji imaju dobru volju i kojima je bilo jako važno da dobiju pravu informaciju, a ne ko si i šta, odakle si, iz koje porodice i tako dalje, stvarima kojima se mi na Balkanu vrlo često bavimo, nego je bila važna informacija. Takvi novinari su uvek imali pomoć svojih kolega, da li se radi o srpskim ili albanskim novinarima nema veze. Mislim da je to najvažnija stvar za novinare koji zaista žele da budu novinari i da daju pravu informaciju svojim građanima“, rekla je Violeta Oroši.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za civilno društvo. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021