Vesti
Društvo

Problemi medija u pandemiji: Nedostatak informacija i otpuštanje novinara

Nedostatak informacija na srpskom jeziku od strane centralnih kosovskih institucija i nesaradnja lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova, glavni su problemi sa kojima su se suočavali srpski mediji na Kosovu tokom pandemije koronavirusa, rekla je novinarka Anđelka Ćup u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“. Kad su u pitanju mediji koji izveštvaju na albanskom jeziku, novinarka Violeta Oroši ističe da je pandemija povećala obim posla novinarima, ali je dovela i do smanjenja plata i otpuštanja velkog broja radnika.
Problemi medija u pandemiji: Nedostatak informacija i otpuštanje novinara
Anđelka Ćup i Violeta Oroši u emisiji

Novinarka Andjelka Ćup smatra da mediji imaju važnu ulogu tokom pandemije koronavirusa, pre svega, u pravovremenom i objektivnom informisanju građana. Prema njenim rečima, mediji na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku posebno su značajni jer, kako je kazala, postoji zatvorenost predstavnika institucija u srpskim sredinama kada je u pitanju dostupnost informacija o korona krizi.

„Mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku su u stvari menjali i Krizni štab, i zdravstvene ustanove i Ministarstvo zdravlja Kosova i Ministarstvo zdravlja Srbije. Znači, mediji koji izveštavaju na srpskom... mi smo zapravo dobijali neke polovične informacije ili ih uopšte nismo dobijali, pa smo onda morali da se snalazimo“, rekla je Anđelka Ćup.

Da je uloga medija, posebno u krizim situacijama, kao što je pandemija koronavirusa ključna, smatra i novinarke iz Prištine Violeta Oroši.

„Apsolutno nijedna se situacija, pa ni ova sa pandemijom ne može zamisliti bez medija. Mediji su na početku pandemije, kad smo bili kod kuće dok smo bili u karantinu, u toj situacji slali svoje ljude na teren i oni su u stvari davali tu glavnu informaciju. Osim lekara, mediji su ti koji su zapravo doprineli pravoj informisanosti građana“, kaže Violeta Oroši.

Nedostatak informacija iz centralnih zdravstvenih ustanova i problem sa prevodom na srpski jezik takođe su, prema rečima Anđeljke Ćup, glavni problemi sa kojima se novinari suočavaju tokom pandemije koronavirusa.

„Toliko je bilo malo informacija. Vi i sada na sajtu Minstarstva zdravlja, koje je najbitnije ministarstvo u ovom momentu, nemate nijedan prevod na srpskom jeziku, ni jedan jedini. Evo, svake nedelje se vrši kategorizacija opština i ja svake nedelje pišem, tražim... Vi nemate prevod na srpski. Znači, osnovni problem novinara koji izveštavaju na srpskom je bio nedostatak informacija od strane kosovskih institucija na službenom jeziku, ustavom zagarantovanom pravu srpskih građana i nas kao novinara“, rekla je Anđelka Ćup.

Govoreći o radu albanskih medija tokom pandemije koronavirusa Violeta Oroši kaže da je jedan od glavnih problema loša ekonomska situacija pojedinih medija.

„U Prištini recimo mi više nemamo štampane medije. Jednostavno ta ekonomska kriza uslovljena pandemijom je pokazala svoje zube, ugasili su se svi štampani mediji, što se u regionu nije baš dogodilo. Otpušten je dobar deo novinara, dobar deo novinara je radio skraćenim radnim vremenom i jednostavno se uopšte nije znala ta neka budućnost medija“ kaže Violeta Oroši.

U emisiji je bilo reči i o solidarnosti medija tokom pandemije koronavirusa. Violeta Oroši i Anđelka Ćup kažu da je tokom pandemije došla do izražaja kolegijalna saradnja među novinarima, bez obzira na kom jeziku izveštavaju i za koju medijsku kuću rade.

„Ja kao neko ko je stalno na terenu ne bih mogla da odradim posao bez solidarnosti kolega iz albanskih medija, bilo da su u pitanju novinari ili snimatelji. Zasta mi se nije dogodilo nijednom da neko od kolega za koga znam da znaju srpski, da sam ih pitala za prevod a da mi nije preveo tačno šta se dogodilo i šta je tačno rečeno, čak su mi prevodili i slali posle mejlom“, kaže Anđelka Ćup.

„Solidarnost je postojala uvek, postojala je među novinarima koji imaju dobru volju i kojima je bilo jako važno da dobiju pravu informaciju, a ne ko si i šta, odakle si, iz koje porodice i tako dalje, stvarima kojima se mi na Balkanu vrlo često bavimo, nego je bila važna informacija. Takvi novinari su uvek imali pomoć svojih kolega, da li se radi o srpskim ili albanskim novinarima nema veze. Mislim da je to najvažnija stvar za novinare koji zaista žele da budu novinari i da daju pravu informaciju svojim građanima“, rekla je Violeta Oroši.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za civilno društvo. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021