Vesti
Društvo

Problematična instalacija o suočavanju s prošlošću i ko kome crta metu

U okviru performansa koji je organizovala neformalna Koalicija “Principi za suočavanje sa prošlošću” u centru Prištine je u petak postavljena a ubrzo i polomljena staklena instalacija koja je imala za cilj “ukazivanje na negiranje zločina” koji su se desili u prošlosti. Na instalaciji se našla i poruka Ivana Todosijevića o Račku. 
Problematična instalacija o suočavanju s prošlošću i ko kome crta metu
Sporna instalacija (Foto DwP Principles Kosovo)

Ova koalicija koju čini nekoliko nevladinih organizacija je navela da je staklena instalacija predstavljala “primere govora mržnje, škodljivih izjava, glorifikaciju osoba koje su počinioci ratnih zločina, negiranje zločina i jednostrane konfesije od strane državnih aktera”.

Na instalaciji su objavjene i poruke poslanice DPK Fljore Brovine ali i nekadašnjeg ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevaća o Račku, zbog kojih je smenjen sa te pozicije a potom i procesuiran.

U koaliciji se pored Društva za humanitarno pravo Kosova, Integre, Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture, YIHR Kosova, aktivistkinje Nore Ahmetaj našla i NVO sa severa - Nova društvena inicijativa koju vodi Jovana Radosavljević.

Radosavljević: Nismo znali kako će izgledati instalacija

Radosavljevićeva je za pojedine medije, međutim, izjavila da, iako je njena organizacija deo šire koalicje, ona nije bila upoznata sa tim šta će se naći na instalaciji.

“Mi jesmo deo šire koalicije, ali kako će instalacija izgledati mi nismo znali. Mi smo to videli tek kada je ta instalacija srušena. U okviru ove grupe organizacija svaka od organizacija ima set svojih aktivnosti. Nosilac ovog projekta je Inicijativa za ljudska prava. Ponavljam mi smo znali da će događaj biti u Prištini u petak, ali sadržaj instalacije nismo znali. Nismo znali da će se na toj instalaciji naći i izjava Ivana Todosijevića", rekla je Radosavljević za Kosovo online.

Osude od strane predstavnika Srpske liste

Međutim, uprkos izjavi Radosavljevićeve da sa namerom ostalih članova ove neformalne koalicije nije bila upoznata, predstavnici Srpske liste najoštrije osuđuju i kritikuju organizaciju i njenu direktorku, ističući sramnim to “što se linču protiv Ivana Todosijevića priključila i srpska NVO”.

U akciju osude Radosavljevićeve se uključio i bivši ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić koji je upitao: “Da li ste se upitali kako će se osećati Ivan i njegova porodica kada ste podržali, bilo prećutno ili drugačije, crtanje mete na čelo Ivanu u sred Prištine”?

Poslanica SNS-a sa Kosova Danijela napisala je na Istaramu da je sloboda govora i slobodnog izražavanja pravo svakog čoveka, ali da problem nastaje kada ta sloboda počne da se zlouporebljava.

“Ostalo nam je sećanje na tragediju na koju je Ivan Todosijević istinom podsetio”, navela je srpska poslanica.

Podsetimo, na obeležavanju 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije u Zvečanu, Ivan Todosijević je rekao da je “povod za Nato agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, odnosno izmišljeni Račak”.

Protiv njega je podignuta optužnica zbog te izjave a krajem 2019. godine ga je Osnovni sud u Prištini osudio na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

 Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021