Vesti
Društvo

Prljave ulice Goraždevca

Na ulicama Goraždevca, na svakom koraku mogu se videti papirići, komadi plastike ili najlona. Svest ljudi o zdravoj i čistoj životnoj sredini nije na zavidnom nivou, pa se bez previše razmišljanja sitan otpad baca na ulice.
Prljave ulice Goraždevca
Prljave ulice Goraždevca (Foto Radio Goraždevac)

Stanovnici Goraždevca su pre nekoliko godina integrisani u komunalni sistem, tako da se njihov otpad odlaže na gradsku deponiju. JKP „Ambijenti“, svoje usluge naplaćuje u iznosu od 5 evra mesečno.

Međutim, pojedini građanji i domaćinstva to i dalje odbijaju, pa stvaraju divlje deponije na periferiji ovog metohijskog sela. Svest stanovnika Goraždevca je na niskom nivou, pa je zagađivanje sopstvene životne sredine za neke od njih postala normalna svakodnevnica.

Pored komunalnog sistema „Ambijenti“, u Goraždevcu ima i radnika na održavanju čistoće u sklopu Privremenog organa opštine Peć. Oni se ovim problemom bave jednom ili dva puta godišnje, a to očigledno nije dovoljno.

Mesta za odlaganje sitnih otpadaka na ulicama Goraždevca ima samo u centru sela, pa je i to jedan od razloga zašto su travnjaci pored puteva prekriveni otpadom.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023