Vesti
Društvo

Priznanja za Narodno pozorište, Živojina Rakočevića i ’’Venac’’

Nagradu "Kulturni obrazac" za posvećen rad na očuvanju i razvoju srpske kulture dobili su ove godine, među 10 institucija u Republici Srbiji, Narodno pozorište u Prištini i Ansambl "Venac".  Priznanja su uručena i zaslužnim pojedincima, a jedno od njih je dodeljeno direktoru Doma kulture "Gračanica" Živojinu Rakočeviću.
Priznanja za Narodno pozorište, Živojina Rakočevića i ’’Venac’’
Ministar Vukosavljević uručuje nagradu direktoru NPP-a Predragu Radonjiću (Foto Kim)

Ove godine Ministarstvo kulture dodeljuje po prvu put ovu nagradu istaknutim institucijama i pojedincima.

Nagrade direktorima institucija sa Kosova i Metohije, Predragu Radonjiću, Živojinu Rakočeviću i Snežani Jovanović, uručio je večeras ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Svečani događaj održan je u Jugoslovenskoj kinoteci.Ostale vesti

Tradicija i muški potomci ispred zakonskih prava žena na nasledstvo
Zakon o nasleđivanju ženama i muškarcima daje jednaka nasledna prava. U praksi, tradicionalni običaji na Kosovu daju prednost muškom potomstvu u odnosu na žensko, ukazali su građani koji su na portalu Radio Goraždevca odgovarali na pitanja u vezi sa ovom temom.
  • 07.12.2022
Kosovo: Za dve nedelje dva ubistva i pet silovanja žena

“Prema statistikama, u 70 odsto slučajeva ubistva žena koje je počinio član porodice je korišćeno vatreno oružje”, istakao je šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport na okruglom stolu o bezbednosti i pristupu pravdi za žrtve nasilja u porodici koji je organizovala ova misija u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

  • 07.12.2022
Šubarićeva najavila sanaciju Stefanove ulice u Čaglavici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić obišla je Čaglavicu i najavila sanaciju Stefanove ulice, koja je u proteklom periodu u pojedinim delovima raskopana i oštećena usled različitih radova, o čemu je Radio Kim nedavno izveštavao.
  • 07.12.2022
Počele pripreme za popis stanovništva, opštinama predstavljeni zadaci
Predstavnici Agencije za statistiku Kosova (ASK) su u okviru priprema za organizaciju popisa stanovništva 2023. godine održali konsultativni sastanak sa opštinskim liderima i predstavnicima lokalnog nivoa na Kosovu.
  • 06.12.2022
Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022