Vesti
Društvo

Privredne i ekonomske teme večeras u emisiji “Sporazum”

Proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine doprineo je uspostavljanju klime koja odgovara i malom i krupnom kapitalu, rekao je u emisiji “Sporazum” zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Privredne i ekonomske teme večeras u emisiji “Sporazum”
Sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

Taj kapital bi, prema njegovom mišljenju, mogao da se oplodi na nekom terenu, čime bi doprineo stvaranju  sigurnosti i poverenja.

„Ovde fali proizvodnja. Velika je disproporcija u robnonovčanoj razmeni između Beograda i Prištine. Dok oko pola milijarde evra dolazi iz centralne Srbije, sa Kosova put Srbije ide roba u vrednosti od tek dvadesetak miliona evra godišnje“, naveo je Kozarev.

Osim Kozareva u novoj emisije “Sporazum” i profesor Univerziteta u Prištini i bivši ministar trgovine i industrije na Kosovu Bernard Nikaj.

Nikaj je kazao da aktuelnu privrednu situaciju na Kosovu karakteriše neizvesnost, zbog čega nema dovoljno stranih investicija.

„Međutim, Briselski sporazumi su uticali na to da se smanji politički rizik. Odnosi između privrednih komora Kosova i Srbije doprineli su boljoj saradnji privrednika, što omogućava razvoj privatnog sektora,  a to je temelj održivog ekonomskog razvoja Kosova“, rekao je Nikaj.

Emisija “Sporazum” se emituje večeras od 21 čas na RTV Kim, TV Mreži i Kosma mreži.Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020