Vesti
Društvo

Pritvorenici Korektivne službe iz Mitrovice u novom društveno-korisnom radu

Pritvorenici Korektivne službe u Severnoj Mitrovici trenutno uređuju muslimansko groblje u ovom delu grada, kako bi ga pripremili za proslavu praznika Bajrama. Istovremeno, posle uređivanja hrišćanskog groblja za Zadušnice u Južnoj Mitrovici, restauriraju i vrata na crkvi Svetog Save. Osim toga, oni uskoro započeti sa akcijom čišćenja svih seoskih grobalja na Severu.

Pritvorenici Korektivne službe iz Mitrovice u novom društveno-korisnom radu
Pritvorenici uređuju muslimansko groblje (Foto Kossev)

Iako su svi oni u pritvorni centar dospeli zbog nezakonitih radnji, među kojima ima i teških zločina, svoju šansu da budu na korist gradu i zajednici, pritvorenici već godinama koriste kroz dobrovoljan i humanitarni rad. Tako pomažu i sebi.

U samom pritvornom centru aktivne su stolarska, metalska i krojačka radionica. Među pritvorenicima ima i kuvara, a uskoro se očekuje otvaranje pekare.

Oni, zajedno sa upravom zatvora, odazivaju se i na zahteve za pomoć i van zatvorskih zidina, a često inicijativa potekne iz samog pritvora.

Tokom proteklih godina, međutim, najvidljiviji za grad bili su preko uređivanja grobalja – hrišćanskog na jugu i muslimanskog na severu.

Pa tako ovi pritvorenici trenutno uređuju muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice, kako bi ga pripremili za proslavu praznika Bajrama. Na ovom groblju radiće će sve do pred sam praznik sledeće nedelje.

U sklopu višednevnog mukotrpnog rada na grobljima, pritvorenici kose travu, seku nisko rastinje i sakupe smeće koje se između dva čišćenja opet nakupi.

Takvu su situaciju su zatekli i za letnje Zadušnice prošlog meseca, kao i ovih dana na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici.

Istovremeno, pritvorenici Pritvornog centra na Severu, trenutno montiraju vrata na hramu Svetog Save u Južnoj Mitrovici, koja su prethodnih dana restaurirali.

Materijal za ove radove obezbedili su gvožđara „Vanja“, NVO Casa i restoran „Duo grill“, a u organizaciji pomaže UNMIK, kao i u svim ostalim akcijama koje sprovode protvorenici.

„Zaista se ponašaju fino, nikada nismo imali nikakav problem sa njima. Pomagali su nam dosta, evo sada i vrata, a skoro su nam u dvorištu crkve pokosili travu. Osim toga, uređuju groblja. Vidim da sada to rade i na groblju u severnom delu. Kad god nam je potrebna pomoć oni se odazovu. Sa upravnikom Benasimom (Medićem) imamo odličnu saradnju i tu je uvek kad treba da se uskoči u pomoć“, kaže otac Nenad, starešina crkve u Južnoj Mitrovici.

Uskoro se planira čišćenje i uređivanje svih seoskih grobalja na Severu Kosova, gde će takođe biti angažovani ovi pritvorenici.

Timovi pritvorenika su mešoviti i na sve poslove za zajednicu, javljaju se isključivo dobrovoljno.

Put njihove resocijalizacije je mukotrpan i trnovit, a njegov uspeh ne zavisi samo od samih pritvorenika, već od institucije ali i cele zajednice.Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022