Vesti
Društvo

Priština: Zakoni o pravima manjina dobri, ali se ne primenjuju

Na Kosovu postoje dobri zakoni koji regulišu prava manjinskih zajednica, ali se ne implementiraju, zaključeno je danas na regionalnoj konferenciji "Zaštita i promovisanje ljudskih i prava nevećinskih zajednica", održanoj u Prištini.
Priština: Zakoni o pravima manjina dobri, ali se ne primenjuju
regionalana konferencija u Prištini (Foto Kim)

O pravima manjinskih zajednica na Kosovu, ali i u regionu, govorili su predstavnici kosovske vlade, međunarodne zajednice, kao i gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju manjine na Kosovu je nesprovođenje postojećih zakona, uredbi i dokumenata kojima su njihova prava zagarantovana, kazao je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

"Ono što se ne primenjuje, a stoji u Ustavu Kosova, je kvota pripadnika nevećinskih zajednica zaposlenih u institucijama na centralnom nivou i u javnim preduzećima. Zakon kaže da će minimum 10 procenata zaposlenih u institucijama činiti pripadnici manjinskih zajednica, a to danas nije slučaj", kazao je on.

Da se manjinske zajednice na Kosovu suočvaju sa mnogobrojnim problemima tvrdi i predsedavajući Savetodavnog veća za zajednice Gazmen Salijević.

"Neki od problema kojima smo se bavili su problem ulaska i izlasaka sa Kosova sa dokumentima koje izdaje Republika Srbija. Do nedavno smo imali i zabranu ulaska udžbenika za srpske škole. Imamo problem sa nedostatkom udžbenika u bošnjačkoj i turskoj zajednici. To su neki ključni problemi kojima smo se nedavno bavili", kazao je Salijević.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da je Kosovo izgrađeno na načelima ustavnosti i jednokosti.

"Pobrinuli smo se da nevećinske zajednice budu zastupljene u političkim institucijama države, gde imaju garantovanu mogućnost da zaštite i promovišu svoja politička i demokratska prava", kazao je Tači.

Gosti iz regiona su tokom konferencije govorili o položaju manjinskih zajednica u državama koje predstavljaju.

"Bošnjaci, kao drugi narod po brojnosti u bivšoj Jugoslaviji, su ostali rasejani u svim jugoslovenskim republikama i nigde nemju rešen status. Svuda su kirijaši, podstanari, grade tuđe kuće. Zato mi insistiramo na formiranju međunarodne konferencije koja će rešiti globalna pitanja", kazao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji Sulejman Ugljanin koji je ponovio svoj stav da Evropska unija, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju i Ujednjene nacije moraju trajno da reše status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

"Crna Gora je pozitivan primer i mi imamo što-šta da pokažemo i kolegama iz regiona, ali i Evropskoj uniji. Ja često puta kažem da sve države imaju neki brend koji se izvozi u EU, a da ćemo mi imati brend multietničkog, multinacionanog i multiverskog sklada u Crnoj Gori", kazao je savetnik predsednika Crne Gore Amer Halilović, dodajući da ne sumnja da će Crnogorci na Kosovu postati ustavna kategorija.

Regionalnu konferenciju "Zaštita i promovisanje ljudskih i prava nevećinskih zajednica" organizovalo je Savetodavno veće za zajednice pri Kancelariji predsednika Kosova. Ostale vesti

Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021
Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2021. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.
  • 14.01.2021
Hakerski napad na portal Riznica.net
Redakcija portala Riznica.net obaveštava čitaoce da je njihov sajt danas otežano radio zbog napada hakera "koji već nekoliko dana pokušavaju da sruše ovu veb stranicu".
  • 13.01.2021