Vesti
Društvo

Priština: Zakoni o pravima manjina dobri, ali se ne primenjuju

Na Kosovu postoje dobri zakoni koji regulišu prava manjinskih zajednica, ali se ne implementiraju, zaključeno je danas na regionalnoj konferenciji "Zaštita i promovisanje ljudskih i prava nevećinskih zajednica", održanoj u Prištini.
Priština: Zakoni o pravima manjina dobri, ali se ne primenjuju
regionalana konferencija u Prištini (Foto Kim)

O pravima manjinskih zajednica na Kosovu, ali i u regionu, govorili su predstavnici kosovske vlade, međunarodne zajednice, kao i gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju manjine na Kosovu je nesprovođenje postojećih zakona, uredbi i dokumenata kojima su njihova prava zagarantovana, kazao je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

"Ono što se ne primenjuje, a stoji u Ustavu Kosova, je kvota pripadnika nevećinskih zajednica zaposlenih u institucijama na centralnom nivou i u javnim preduzećima. Zakon kaže da će minimum 10 procenata zaposlenih u institucijama činiti pripadnici manjinskih zajednica, a to danas nije slučaj", kazao je on.

Da se manjinske zajednice na Kosovu suočvaju sa mnogobrojnim problemima tvrdi i predsedavajući Savetodavnog veća za zajednice Gazmen Salijević.

"Neki od problema kojima smo se bavili su problem ulaska i izlasaka sa Kosova sa dokumentima koje izdaje Republika Srbija. Do nedavno smo imali i zabranu ulaska udžbenika za srpske škole. Imamo problem sa nedostatkom udžbenika u bošnjačkoj i turskoj zajednici. To su neki ključni problemi kojima smo se nedavno bavili", kazao je Salijević.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da je Kosovo izgrađeno na načelima ustavnosti i jednokosti.

"Pobrinuli smo se da nevećinske zajednice budu zastupljene u političkim institucijama države, gde imaju garantovanu mogućnost da zaštite i promovišu svoja politička i demokratska prava", kazao je Tači.

Gosti iz regiona su tokom konferencije govorili o položaju manjinskih zajednica u državama koje predstavljaju.

"Bošnjaci, kao drugi narod po brojnosti u bivšoj Jugoslaviji, su ostali rasejani u svim jugoslovenskim republikama i nigde nemju rešen status. Svuda su kirijaši, podstanari, grade tuđe kuće. Zato mi insistiramo na formiranju međunarodne konferencije koja će rešiti globalna pitanja", kazao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji Sulejman Ugljanin koji je ponovio svoj stav da Evropska unija, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju i Ujednjene nacije moraju trajno da reše status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

"Crna Gora je pozitivan primer i mi imamo što-šta da pokažemo i kolegama iz regiona, ali i Evropskoj uniji. Ja često puta kažem da sve države imaju neki brend koji se izvozi u EU, a da ćemo mi imati brend multietničkog, multinacionanog i multiverskog sklada u Crnoj Gori", kazao je savetnik predsednika Crne Gore Amer Halilović, dodajući da ne sumnja da će Crnogorci na Kosovu postati ustavna kategorija.

Regionalnu konferenciju "Zaštita i promovisanje ljudskih i prava nevećinskih zajednica" organizovalo je Savetodavno veće za zajednice pri Kancelariji predsednika Kosova. Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020