Vesti
Društvo

Priština više ne priznaje pasoše Koordinacione uprave?

Autobuskim agencijama koje saobraćaju između Srbije, Kosova i Makedonije rečeno je da Kosovo više ne priznaje srpske pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, potvrđeno je u agencijama za Radio Slobodna Evropa.
Priština više ne priznaje pasoše Koordinacione uprave?
Ilustracija (Foto holidaypluskm.com)

Iz nadležnih institucija Kosova još nisu potvrdili ovu odluku, a prema nezvaničnim informacijama dobijenih od nadležnih institucija u Beogradu, u poslednjih nekoliko dana, stigao je "mali broj" pritužbi sa terena o tome da su putnici sa srpskim dokumentima imali problem na prelazima sa Kosovom.

Izvor RSE kaže da iz Prištine nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o tome da Kosovo ne priznaje srpske pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava.

"U poslednjih nekoliko dana dobili smo informacije da je evidentirano nekoliko slučajeva u pojedinim smenama na prelazima Končulj i Merdare da su policajci sa Kosova vraćali putnike sa srpskim ličnim kartama. Govorim o pet, šest slučajeva i svi su imali problem sa ličnim kartama, a ne sa pasošima. Reč je o ljudima čije je prebivalište navedeno na Kosovu u tim ličnim kartama".

Prema rečima sagovornika RSE, beogradske institucije su nakon ovih informacija tražile od Euleksa da ispita ove slučajeve, a na prelazima sa Kosovom takvih problema više nema.

Vozač Aurora toursa, Nedžad Bihorac, kazao je prethodno za RSE da mu je na kosovskoj granici rečeno da putnici koji imaju srpske pasoše koje je izdala Koordinaciona uprava više neće moći da uđu na Kosovo.

Druga autobuska agencija iz Novog Pazara je takođe potvrdila da su putnici bili i vraćeni zbog toga, da se vozači svaki put upozoravaju na to, kao i da su o toj odluci obaveštene srpske institucije.

Ova situacija traje već oko pet dana, a putnici su uglavnom neobavešteni o tome.

Kada je Srbiji 2009. ukinut vizni režim, tada je usvojena uredbu prema kojoj se licima koja imaju prebivalište na Kosovu putne isprave izdaje Koordinaciona uprave MUP-a Srbije u Beogradu.
To piše i u tim pasošima i za vlasnike tih pasoše nije važila vizna liberalizacija za države EU.

Nosioci tih pasoša bi se za vizu obraćali odgovarajućim ambasadama u Prištini ili Beogradu.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023