Vesti
Društvo

Priština: Više desetina vernika na crkvenoj slavi

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, zaštitnika putnika, moreplovaca i dece. Svetom liturgijom, koja je počela u 8h sati, u crkvi Svetog Nikole u Prištini proslavljena je hramovna slava.
Priština: Više desetina vernika na crkvenoj slavi
Detalj sa praznicne liturgije u Pristini (Foto KIM)

Liturgiji  je prisustvovalo nekoliko desetina vernika. Otac Darko Marinković u besedi, nakon rezanja slavskog kolača, rekao je da je današnji dan važan za celu Srbiju.

“Ovaj mučenički, ranjeni i napaćeni hram proslavlja svoju zimsku slavu. Proslavlja svog zaštitnika i zaštitnika ovog grada. Današnji dan je mnogo važan za nas Srbe zato što cela Srbija slavi. Jedna polovina ide na slavu, a druga dočekuje goste”, istakao je otac Darko.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Srđan Popović.

“Ova crkva je svedok našeg postojanja i nadam se da će u budućnosti biti pseudonim našeg povratka. Želeo bih ovom prilikom da čestitam slavu svim vernicima koji slave svetog Nikolu. Nadam se da ćemo naredne godine ovde doći u većem broju”, rekao je Popović.

Sledeći domaćin slave je predsednik kulturno-umetiničkod društva “Kopaonik” iz Leposavića Đorđe Lakušić.

“Uzeli smo slavski kolač i sledeće godine ćemo mi biti domaćini.  Danas smo ovde iz mnogo razloga. U Prištini, u gradu u kome sam proveo veći deo svog života, ovo je jedino mesto koje nam je dostupno i slobodno,” kazao je Lakušić.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira. Hram je posvećen spomenu na prenos moštiju Svetog Nikole koji se obeležava 22. maja.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021