Vesti
Društvo

Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija
Zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija i amblemom OVK (Foto Koha)

Jedan od inicijatora postavljanja ove zastave, Sadri Šalja iz Lipljana, kaže da je 28 mladih ljudi i drugova OVK postavilo ovu zastavu veličine šest metara.

U ulici Fehmi Ljadrovci, u blizini glavnog ulaza u Klinički centar, postavljena je zastava sa likovima osnivača OVK.

"Povodom novembarskih praznika postavili smo zastavu sa likovima ratnih vođa OVK i osnivača države Kosovo koje nepravedno drže u Hagu", rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, zastava je postavljena "u znak poštovanja za njihov doprinos".

U Štimlju otkrivena bista komandanta OVK Adema Jašarija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave u Štimlju je danas otkrivena statua jednog od komadanata OVK Adema Jašarija.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Štimlja Naim Ismailji je rekao se "Dan zastave i rođendan legendarnog komandanta Adema Jašarija promovišu u centru grada".

"Kao što je celo Kosovo i albanski narod, tako je i opština Štimlje godinama i decenijama prolazila uz žrtve, bol, krvoproliće i konačno ratom OVK krunisano je ono što se vekovima očekivalo, slobodno Kosovo", rekao je Ismailji.

Prema njegovim rečima, sećanje mora da se vrati, ne samo na 22 godine već i na decenije i vekove unazad.

"Narod je do sticanja slobode imao dug i težak put pun žrtava gde su mnogi Albanci prilili svoju krv, pa svi mi koji danas slobodno dišemo u našoj zemlji imamo obavezu sećanja i poštovanja prošlosti. Ono što moramo da zapamtimo je da poštujemo vrednosti OVK jer su one temelj na kome se gradi naša država, Republika Kosovo", zaključio je Ismailji.

Iako Dan nezavisnosti Albanije i albanske zastave nije na listi zvaničnih praznika na tzv. Kosovu, Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan, a s obzirom da pada u nedelju, pomeren je za prvi naredni radni dan odnosno sutra.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022