Vesti
Društvo

Priština ukinula zabranu vožnje automobila

Opština Priština ukinula je zabranu vožnje automobila kroz centar grada, jer je utvrđeno da se kvalitet vazduha poboljšao.
Priština ukinula zabranu vožnje automobila
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Odluka je doneta jer je međunarodni Indeks kvaliteta vazduha (AQI) manji od 61.

Raspon tog indeksa koji varira od zemlje do zemlje, je od nule - "Izvanredno", do iznad 300 - "Teško zagađenje" ili "Opasno po zdravlje".

Indeks u rasponu 51-100 uglavnom označava "Umereno zagađenje", uz napomenu da bi "preosetljivi pojedinci i oboleli trebalo da smanje aktivnost napolju".

Opština je zahvalila građanima što su dva dana poštovali zabranu vožnje automobila kroz centar.

U Prištini je u sredu počelo ograničavanje saobraćaja zbog alarmantnog zagađenja vazduha koje je glavni grad Kosova uvrstilo među najzagađenije na svetu.

Dva dana su bez ograničenja u centar mogla samo vozila gradskog prevoza, hitne pomoći, Policije i Bezbednosnih snaga Kosova, Kfora, druga službena vozila, licencirani taksiji i vozila za prevoz osoba sa posebnim potrebama.

U autobusima javnog preduzeća Gradski prevoz je bio besplatan, a troškove je pokrila Vlada Kosova.

Pprotest je organizovan zbog zagađenja vazduha, a Skupština Kosova je na vanrednoj sednici usvojila dokument u kojem se navodi da zaštita životne sredine mora da bude prioritet Kosova.

Od Vlade se zahteva da preispita Strategiju zaštite životne sredine i da preduzme konkretne mere za poboljšavanje stanja.

Od institucija Kosova se zahteva striktno poštovanje propisa o zaštiti životne sredine.Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021