Vesti
Društvo

Priština - protest: “Asocijacija srpskih opština jednaka podeli Kosova

Na protestu koji je u Prištini počeo u 14 demonstranti nose transparente „Asocijacija srpskih opština jednaka podeli Kosova“ „Lopovi u zatvor, a ne u vladu“, „Sa lopovima nema države“.

Priština - protest: “Asocijacija srpskih opština jednaka podeli Kosova
Transparent sa protesta (Foto info-ks)

Demonstrante u Prištini predvode lideri kosovske opozicije Visar Imeri iz Samoopredeljenja, Ramuš Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova i Fatmir Ljimaj i Jakup Krsnići iz Inicijative za novo Kosovo.

Kolona od oko 4 hiljade građana je krenula od Grand hotela do Ustavnog suda gde je jedan od učesnika protesta zgradu ove institucije poprskao crnom farbom. Policija koja je obezbeđivala zgradu nije reagovala.

Okupljeni na protestu kao i članovi kosovske opozicije traže smenu predsednika Ustavnog suda Envera Hašanija, zatim smenu ministra pravde Hajredina Kućija. Oni se protive osnivanju ZSO, odluci o poskupljenju električne energije, ali trže i smenu menadžmenta RTK.

Protst protiče mirno, a obezbeđuje ga veliki broj pripadnika Kosovske policije.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023