Vesti
Društvo

Priština otkazuje letove iz severne Italije

Nakon što je Italija zbog širenja koronavirusa uvela karantin u severnom regionu Lombardiji, gde živi skoro 16 miliona ljudi, prištinske vlasti odlučile su da otkažu sve letove iz severne Italije.
Priština otkazuje letove iz severne Italije
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Odluka o obustavi letova doneta je po preporuci kosovskog instituta za zdravstvo.

„Danas u 12:40 dobili smo hitnu preporuku Nacionalnog instituta za zdravstvo da otkažemo sve letove iz epidemioloških zona Severne Italije – a zbog karantina koji je uvela italijanska vlada u borbi protiv koronavirusa“, navodi se u objavi kosovskog ministra infrastrukture, Ljumira Abdidžikua na Fejsbuku.

Upravo zbog toga, zatraženo je privremeno otkazivanje svih letova iz ovog područja, navodi Abdidžiku.

Tvrdi da trenutno ne postoji alternativa, te da ovo ministarstvo blisko sarađuje sa ministarstvom zdravlja i spoljnih poslova radi koordinacije kontrole na aerodromu i eventualnom pružanju pomoći putnicima u visoko rizičnim oblastima.

Italija je najteže pogođena zemlja koronavirusom u Evropi. Iz dana u dan raste broj novozaraženih. Broj umrlih je prešao 230, a zvaničnici su prijavili 50 umrlih u poslednja 24 časa. Broj zaraženih skočio je za preko 1.200, na 5.883.

U našem regionu takođe su zabeleženi slučajevi koronavirusa. Dok je osim Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jedan slučaj zabeležen i u Subotici, potvrdio je srpski ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, na nedavnoj vanrednoj konferenciji za štampu.

Na Kosovu za sada, nijedan slučaj koronavirusa nije prijavljen.Ostale vesti

Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020