Vesti
Društvo

Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice

Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Detalj sa protesta zbog ubistva trudnice u Prištini (Foto Ekonomija onlajn)

Na protestu je učestvovalo više stotina žena, koje su pozvale na ostavku odgovornih jer nisu zaštitili trudnicu, iako je prijavila da je nasilje u toku i imala nalog za zaštitu.

Nezadovoljni su prozvali državu da treba da štiti žene a ne muškarce, kao što je premijer Kosova napisao u jednom od svojih reagovanja, javila je Ekonomija onlajn.

"Muškarci ubijaju žene, država piše postove na Fejsbuku", glasio je jedan od slogana na protestu na koji su pozvali Kolektiv za feminističku misao i akciju, Inicijativa mladih za ljudska prava i Ženska mreža Kosova.

U sredu uveče u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova, ispred Ginekološke klinike, ubijena je trudnica (35). Za ubistvo je osumnjičen njen bivši suprug za kojim se traga jer se nalazi u bekstvu.Ostale vesti

„Deca školskog uzrasta najviše čitaju“

Iako se često tvrdi da zbog prekomerne upotrebe telefona i korišćenja interneta, deca sve manje čitaju, podaci iz Narodne biblioteke u Gračanici govore drugačije. Upravo su deca školskog uzrasta najčešći korisnici. Da učenici redovno čitaju govori i podatak iz OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu gde je mnogima od njih upravo knjiga najbolji drug i gde se uveliko pripremaju za učešće na Književnoj olimpijadi.

  • 08.02.2023
Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023