Vesti
Društvo

Priština: Neprijatnost zbog badnjaka

Badnji dan u Prištini počeo je incidentom. Nepoznati muškarac verbalno je napao dvojicu prištinskih paroha Stevu Mitrića i Darka Marinkovića zbog donošenja badnjaka.

Priština: Neprijatnost zbog badnjaka
Prištinski sveštenici (Foto KIM)

Kako je za KIM radio ispričao otac Stevo Mitrić, čovek je upitao sveštenike ko im je dozvolio da seku drvo i da ga unose u crkveno dvorište. Na to je reagovao policajac koji je zadužen za obezbeđivanje porodice prištinskih paroha, pa je sve je prošlo bez većih neprijatnosti.
 
“Eto, čak i badnjak smeta. Pitao nas je šta će vam to drvo tu, zašto sečete ta drva? Čovek je bio spreman da se svađa, a možda i nešto više. Hvala Bogu, Gospod je sve uredio da protekne kako treba i da policajac bude tu”.

U 17 sati u dvorištu crkve Svetog Nikole u Prištini obaviće se osvećenje i loženje badnjaka, a ranim jutarnjim satima služiće božićnu liturgiju.

Otac Stevo kaže da ovaj Božić dočekuju s nadom da će svečanost proteći bez incidenata. “Prošle godine smo tokom same ceremonije spaljivanja božićnog drveta imali problem, gađali su nas čašama sa okolnih terasa.”

Crkvu i njene sveštenike danas je posetio zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović koji je čestitao božićne praznike.

“Čestitam svima onima koji slave Božić i Banji dan sa željom da praznike provedu u miru i radosti. Neka ovaj veliki hrišćanski praznik svim građanima Kosova osnaži veru u najveće ljudske vrednosti, u toleranciju, poštovanje različitosti”, rekao je Petrović.

Zamenik premijera je kazao da je prištinskim Srbima mnogo teže nego ostalim pripadnicima srpske zajednice u mestima gde čine većinu.

“Naši sveštenici se svakodnevno trude da im olakšaju živote, ali i mi kao deo vlade i ovog društva smo dužni da svakom građaninu omogućimo što bolji i kvalitetniji život i podjednake šanse za bolje sutra. Želim da verujem da će ova godina biti mnogo bolja za njih i želim da posebnu poruku i posebnu čestitku uputim baš onima kojima je to najpotrebnije i onima koji žive najteže”, dodao je on.

Petrović je zahvalio prištinksim sveštenicima koji su kako kaže, uložili velike napore da ovaj praznik protekne svečano.

“Kao i svake godine, biću sa vama i ubuduće. Da nam ova godina bude bolja od prethodne. Naravno, za boljitak je potrebno učešće svih nas. Verujem da će period ispred nas biti bolji, uprkos svim izazovima koji nas očekuju, da ćemo ih zajednički mnogo lakše prebroditi. Da ćemo u 2014. godini imati mnogo bolji, mirniji i srećniji život”, rekao je Petrović.

Petrović je rekao da će, ukoliko ne bude imao “još neke obaveze”, prisustvovati prazničnoj liturgiji u Gračanici gde će jedan od prisutnih sutra biti i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

“Sutra ću zajedno sa premijerom Kosova obići nekoliko porodica, bićemo gosti jednoj srpskoj porodici u Vidanju u Klini. Ukoliko budem to završio na vreme sigurno ću kao i svake godine biti u crkvi”, kazao je Petrović.

Gosti crkve Svetog Nikole večeras i sutra biće preostali prištinski Srbi, ali i međunarodni predstavnici i drugi zaposleni u misijama na Kosovu koji poštuju Julijanski kalendar.

Otac Stevo Mitrić danas podseća na reči anđela nakon Hristovog rođenja: “Slava Bogu na visini, na zemlji mir među ljudima i dobra volja. Hristos se rodi”!Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021