Vesti
Društvo

Priština: Neprijatnost zbog badnjaka

Badnji dan u Prištini počeo je incidentom. Nepoznati muškarac verbalno je napao dvojicu prištinskih paroha Stevu Mitrića i Darka Marinkovića zbog donošenja badnjaka.

Priština: Neprijatnost zbog badnjaka
Prištinski sveštenici (Foto KIM)

Kako je za KIM radio ispričao otac Stevo Mitrić, čovek je upitao sveštenike ko im je dozvolio da seku drvo i da ga unose u crkveno dvorište. Na to je reagovao policajac koji je zadužen za obezbeđivanje porodice prištinskih paroha, pa je sve je prošlo bez većih neprijatnosti.
 
“Eto, čak i badnjak smeta. Pitao nas je šta će vam to drvo tu, zašto sečete ta drva? Čovek je bio spreman da se svađa, a možda i nešto više. Hvala Bogu, Gospod je sve uredio da protekne kako treba i da policajac bude tu”.

U 17 sati u dvorištu crkve Svetog Nikole u Prištini obaviće se osvećenje i loženje badnjaka, a ranim jutarnjim satima služiće božićnu liturgiju.

Otac Stevo kaže da ovaj Božić dočekuju s nadom da će svečanost proteći bez incidenata. “Prošle godine smo tokom same ceremonije spaljivanja božićnog drveta imali problem, gađali su nas čašama sa okolnih terasa.”

Crkvu i njene sveštenike danas je posetio zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović koji je čestitao božićne praznike.

“Čestitam svima onima koji slave Božić i Banji dan sa željom da praznike provedu u miru i radosti. Neka ovaj veliki hrišćanski praznik svim građanima Kosova osnaži veru u najveće ljudske vrednosti, u toleranciju, poštovanje različitosti”, rekao je Petrović.

Zamenik premijera je kazao da je prištinskim Srbima mnogo teže nego ostalim pripadnicima srpske zajednice u mestima gde čine većinu.

“Naši sveštenici se svakodnevno trude da im olakšaju živote, ali i mi kao deo vlade i ovog društva smo dužni da svakom građaninu omogućimo što bolji i kvalitetniji život i podjednake šanse za bolje sutra. Želim da verujem da će ova godina biti mnogo bolja za njih i želim da posebnu poruku i posebnu čestitku uputim baš onima kojima je to najpotrebnije i onima koji žive najteže”, dodao je on.

Petrović je zahvalio prištinksim sveštenicima koji su kako kaže, uložili velike napore da ovaj praznik protekne svečano.

“Kao i svake godine, biću sa vama i ubuduće. Da nam ova godina bude bolja od prethodne. Naravno, za boljitak je potrebno učešće svih nas. Verujem da će period ispred nas biti bolji, uprkos svim izazovima koji nas očekuju, da ćemo ih zajednički mnogo lakše prebroditi. Da ćemo u 2014. godini imati mnogo bolji, mirniji i srećniji život”, rekao je Petrović.

Petrović je rekao da će, ukoliko ne bude imao “još neke obaveze”, prisustvovati prazničnoj liturgiji u Gračanici gde će jedan od prisutnih sutra biti i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

“Sutra ću zajedno sa premijerom Kosova obići nekoliko porodica, bićemo gosti jednoj srpskoj porodici u Vidanju u Klini. Ukoliko budem to završio na vreme sigurno ću kao i svake godine biti u crkvi”, kazao je Petrović.

Gosti crkve Svetog Nikole večeras i sutra biće preostali prištinski Srbi, ali i međunarodni predstavnici i drugi zaposleni u misijama na Kosovu koji poštuju Julijanski kalendar.

Otac Stevo Mitrić danas podseća na reči anđela nakon Hristovog rođenja: “Slava Bogu na visini, na zemlji mir među ljudima i dobra volja. Hristos se rodi”!Ostale vesti

Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020
Zatvoreno nekoliko kafića u Prištini zbog kršenja mera
Zbog kršenja pandemijskih mera sinoć je zatvoreno nekoliko kafića u naselju "Ruga B" u Prištini.
  • 17.10.2020
Koliko je za kosovsko društvo prihvatljiva gej populacija?
Završava se „Nedelja ponosa“ na Kosovu, a time i poruke podrške LGBT zajednici. Za političare oni će i dalje biti tema jednom u godini, a za veći deo stanovništva ljudi koji „narušavaju porodične vrednosti“.
  • 17.10.2020
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
  • 16.10.2020
Gimnazija obeležava Dan škole i 107 godina postojanja
Iako je u toku pandemija koronavirusa Prištinska Gimnazija nije odustala od obeležavanja Dana škole i 107 godina postojanja. Proslava će ove godine prvi put biti održana on-lajn, kazao je za RTV Kim direktor Dejan Denić.
  • 16.10.2020