Vesti
Društvo

"Priština ne želi da sarađuje na rasvetljavanju slučajeva nestalih"

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
Detalj sa konfencije za medije (Foto Tanjug/Vadimir Šporičić)

"Prošle godine održan je sastanak Radne grupe u Beogradu i usaglašeno je šta je potrebno da se uradi. Beograd je dao Prištini 10 lokacija, a oni su nama dali dve lokacije. Mi smo krajem prošle godine njima dostavili informaciju gde je ekshumirano sedam tela da oni pronađu svoje, dok od njih nismo dobili ništa", rekao je Odalović na konferenciji Udruženja porodica kosovskih stradalnika koja je organizovana u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

Odalović je dodao da je na Kosovu već decenijama po sredi najbrutalnije kršenje osnovnih ljudskih prava.

Istakao je da institucije u Prištini i dalje hapse Srbe i protiv njih obezbeđuju lažne svedoke čime šalju poruku srpskom narodu da tamo nema šta da traži.

Odalović je kazao da se 1.621 osoba i dalje vodi kao nestala i da porodice imaju pravo da saznaju njihovu sudbinu i da mrtve sahrane na dostojan način.

Rekao je da je do sada Radna grupa rešila 1.800 slučajeva i da su slučajevi nestalih Albanaca rešeni u 90 odsto situacija.

"To je urađeno na osnovu informacija koje smo imali i prvi put na čistac smo izveli Prištinu sa našim zahtevom o desetinama lokacija koje smo dali, ali je Aljbin Kurti prekinuo proces i nema reagovanja na naše zahteve. Ceo proces je zamrznut", rekao je Odalović.

Naveo je primer tri tela koja su istražitelji haškog tribunala pronašli 1998. godine u Lugovu i dodao da je Srbija informacije o tome dobila tek 2013. godine i da su tražili da se po tim informacijama postupa, ali da nikakav odgovor nisu dobili.

Odalović je rekao da se zna da je jedno od ta tri tela, telo Ljubomirke Đurić, majke u petak uhapšenog Srbina na KiM Gavrila Milosavljevića.

Ističe da prištinski institucije ne žele da urade ništa, čak i kada je stvar potpuno jasna.

"U filmu o Košarama vidi se da stoji čovek iznad iskopane rupe u koju su bačena tri srpska vojnika. I taj čovek je novinar i deo vlasti u Prištini, a mi i dalje tragamo za tim nestalim vojnicima. Da je situacija obrnuta pola Evrope bi se diglo da nas pritiska da sve damo", naveo je Odalović .

Dodao je da do sada u ovoj godini nije identifikovano nijedno telo, a da su u prošloj identifikovana dva i to iz mrtvačnice.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović podsetio je na slučaj uhapšenog Srbina Gavrila Milosavljevića koji je tragao za nestalom majkom i pokušao da povrati otetu imovinu na KiM i koga su prištinske vlasti uhapsile optužujući ga za ratne zločine.

Dodao je da će mu Kancelarija dati svu pravnu pomoć i zaštitu istakavši da su ljudska prava na KiM potpuno pogažena.

Zastitnik građana Zoran Pašalić kazao je da će se i ta institucija uključiti u borbu za prava Srba na KiM i onih 250.000 prognanih sa tih prostora i naglasio da su tim ljudima ugrožena osnovna ljuska prava.

Zamenica presednika Komisije za nestala lica Suzana Matejić koja je i forenzičar koji učestvuje u rasvetljavanju slučajeva nestalih, kazala je da je Srbija kroz Komisiju za nestala lica posvetila veliku pažnju rešavanju ovog pitanja i istakla da svako ko neće da čuje glas žrtava ne može očekivati bilo kakav spokoj.

Predsednica Udruženja porodica kosovskih stradalnika Nataša Šćepanović rekla je da će Udruženje uputiti protestu notu međunarodnim organizacijama i zatražiti između ostalog rasvetljavanje zločina još jednom nad Srbima i nealbancima, ali i zaštitu prava Srba ostalih na KiM, kao i da se omogući povratak srpskom narodu, jer ne postoji ni jedno ljudsko pravo koje nije pogaženo kada su u pitanju kosovski Srbi i nealbanaci.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023