Priština: Marš za ujedinjenje Albanaca sa juga Srbije

U organizaciji Udruženja "Ćamerija" u Prištini održan je marš za ujedinjenje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom. Iako označen kao istorijsko okupljanje, marš nije naišao na odziv kosovskih Albanaca.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa skupa (Foto Alsat M)

"Dolino Albanija je sa tobom", "Dolino Kosovo je sa tobom", "Dolino Sandžak je sa tobom", neki su od transparenata koje su razvili nekoliko stotina okupljenih Albanaca iz opština sa juga Srbije, na maršu kojim demonstriraju želju za ujedinjenjem.

"Vi ste ćelija sa svih nacionalnih teritorija Albanaca. Ovo je istorijski momenat gde se dolina Preševa snažno podržava od svih Albanaca. Podrška za ponovno ujedinjene sa Kosovom, sa zemljom na kojoj nam je mesto odavnina", rekao je predsednik Demokratske Albanaca iz Preševa Ragmi Mustafa.

I ostali govornici na skupu su imali slične poruke, poput onih sa transparenata a na kojima se još pominju i Ilirida, prostor na kojem žive Albanci na zapadu Makedonije, zatim Malesia deo Crne Gore i Ćamerija deo severozapadnog dela Grčke.

Izuzev logističke podrške policije i prisustva nekoliko domaćih televizijskih ekipa, niko od političkih predstavnika Albanaca sa Kosova, nije pokazao veće interesovanje za današnje okupljanje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Ostale vesti

 • Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

  Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

  Dok se u nekim mestima na Kosovu građani bore da sačuvaju svoje reke i izvorišta, u selu Goraždevac, nekada bogatom izvorima pitke vode, građani imaju problem sa njenim nestajanjem. Izvori su presušili, a seoski potok Jaža je prekapio. Vode nema u poslednjih pet-šest godina. Razlog je eksploatacija peska u celom toku Pećke Bistrice.

 • Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Nekoliko maloletnih učenica srednje Medicinske škole iz Plemetine stavljale su na brisačima automobila u Gračanici letke na kojima su bile ispisane uvredljive i poruke sa seksualnom konotacijom na račun njihove drugarice iz razreda, dok je na drugoj strani ceduljice ispisano njeno ime i prezime, broj telefona i adresa instagram profila.

 • Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  "Zaista je jedinstven osećaj i jedinstven događaj. Potpuno sam zatečen i nagradom i obrazloženjem žirija“, kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije (UNS).

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane